‘Het gaat om SERVIR, een capaciteitsopbouwprogramma medegefinancierd door het United States Agency for International Development (kortweg Usaid, red.)’, legt Jelle Ferwerda, coördinator onderzoek bij de faculteit ITC, uit. En precies uit dat Usaid-ontwikkelingshulpprogramma wil de regering-Trump de stekker trekken, werd onlangs bekend.
Gevolgen drie promovendi
De faculteit ITC trekt op bepaalde onderwerpen samen op met SERVIR. ‘Dat programma staat door dit besluit nu op losse schroeven, maar veel is nog onduidelijk op dit moment’, zegt Ferwerda.
Dat heeft mogelijk directe gevolgen voor drie ITC-promovendi die projecten uitvoeren binnen dit programma, zegt Ferwerda. ‘Het besluit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van onderzoeksdata. Ook is nu nog onduidelijk op wat voor manier de financiering van hun projecten voortgezet kan worden. Daar hebben wij geen invloed op, aangezien wij deze promotietrajecten niet financieren’, aldus Ferwerda.
Hoewel de voortzetting van het SERVIR-programma onzeker is, is Ferwerda er stellig in dat de promotietrajecten gewoon voortgezet worden. Ook de financiële situatie – zowel UT-breed als binnen de faculteit (die afgelopen woensdag een reorganisatie afkondigde) – moet hier volgens hem geen rol in spelen. ‘We doen er alles aan om de continuïteit van de promotietrajecten te borgen. We zijn in overleg met andere partners van het SERVIR-programma wereldwijd hoe we het programma een doorstart kunnen geven’, zegt Ferwerda, die ook aangeeft dat de lijnen met Amerikaanse instellingen zeker niet zijn doorgesneden. ‘De samenwerking met bijvoorbeeld de universiteit van Huntsville in Alabama waar we het PhD-programma mee hebben opgezet gaat gewoon door.’
‘Geen enquête ontvangen’
De gevolgen van de Amerikaanse politiek, dringt steeds meer door in de Nederlandse wetenschap. Eerder deze maand ontvingen twee Wageningse wetenschappers een vragenlijst van de Amerikaanse Geologische Dienst, met daarin vragen over genderideologieën, klimaatactivisme en anti-Amerikaanse opvattingen. Het leidde tot zorgen over vrije wetenschapsbeoefening en waarschuwing aan andere Nederlandse universiteiten, om de vragenlijst niet in te vullen.
Voor zover bekend hebben UT-wetenschappers niet de controversiële enquête ontvangen, blijkt uit een inventarisatie van U-Today. Signalen hebben UT-woordvoerder Laurens van der Velde niet bereikt. Hetzelfde geldt voor Anne Olde Loohuis, hoofd internationalisering bij de dienst Strategie & Beleid. Ze is alleen bekend met het advies om de enquête niet in te vullen.
Ook Cheryl de Boer, hoofd van het Climate Centre op de UT, heeft geen signalen ontvangen over de enquête. Dat geldt ook voor Janke Rademaker, coördinator internationalisering onderzoek bij de faculteit BMS. ‘Wij hebben vanuit de faculteit onderzoekers over het bestaan van de enquête ingelicht. Het is me niet bekend of binnen BMS of elders op de UT deze enquête ook daadwerkelijk is ontvangen.’
Ferwerda deelt een vergelijkbaar beeld. ‘Ik heb de vragenlijst niet gezien, maar we hebben wel aan alle afdelingen binnen ITC gevraagd om de vragenlijst door te sturen als ze die ontvangen. Ik heb van niemand wat binnengekregen.’