Zeven UT-onderzoekers ontvangen Veni-beurs

| Stan Waning

Zeven jonge UT-onderzoekers ontvangen een Veni-beurs van onderzoeksfinancier NWO. Met de subsidie van maximaal 320 duizend euro kunnen ze drie jaar lang hun eigen onderzoek verder ontwikkelen.

UT’ers Sophie Langer, Robbin Jan van Duijne, Rai MacLean, Marijn Nijenhuis, Hannah Roth Estefanía Talavera Martínez en Ashkan Ghanbarzadeh-Dagheyan sleepten deze ronde een Veni in de wacht. Langer, universitair docent in de EEMCS-faculteit, kijkt in haar onderzoek naar convolutionele neurale netwerken (CNN's) die excelleren in beeldherkenning. De vraag hoe CNN’s objecten detecteren vormt de basis van haar onderzoek.

Wetenschappelijke onenigheid

De tweede Veni-laureaat, Robbin Jan van Duijne (ITC-faculteit), onderzoekt in hoeverre klimaatverandering arbeidsmigratie in het mondiale zuiden beïnvloedt, omdat daar veel wetenschappelijke onenigheid over heerst. Universitair docent Rai MacLean (ET-faculteit) werkt in haar onderzoek aan een innovatieve looptherapie voor mensen met de ziekte van Parkinson. Een draagbare robot – het exoskelet - geeft kleine mechanische signalen met een vaste timing, waardoor de persoon onbewust stapt in de maat van het signaal.

Het onderzoek van Marijn Nijenhuis, universitair docent in de vakgroep Mechanics of Solids, Surfaces & Systems, richt zich op het verbeteren van het begrip van temperatuureffecten op nauwkeurige machines. Hannah Roth (TNW-vakgroep Films in Fluids) ziet dat de wetenschap voor de fabricage van membranen afhankelijk is van op fossiele brandstoffen gebaseerde polymeren. Het is haar uitdaging over te stappen op natuurlijke polymeren.

Estefanía Talavera Martínez (EEMCS-faculteit) werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe methode om menselijke interacties door computers beter te begrijpen. Die zijn nu nog afhankelijk van hoe goed een algoritme de betekenis van menselijke gedrag kan afleiden. Ashkan Ghanbarzadeh-Dagheyan (TNW-faculteit) wil een nieuwe afstelbare fotoakoestische-ultrasoundmicroscoop (TPUM) bouwen om circulerende tumorcellen vroegtijdig te detecteren.

Veni 

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. Het is de kleinste beurs binnen het NWO-talentprogramma (Veni-Vidi-Vici) en bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers. In totaal dienden deze ronde 1308 onderzoekers een voorstel in, waarvan NWO er 174 honoreerde.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.