Nog volop introkampen, ondanks negatief advies

| Rense Kuipers

Ondanks het negatieve advies van de Kick-In stuurgroep kiezen meerdere studieverenigingen voor een kamp tijdens de opleidingsprogramma’s. ‘Er ging niks mis en eerstejaars vonden het leuk.’

Photo by: RIKKERT HARINK
Foto gemaakt bij de Openingsmarkt van de Kick-In.

De stuurgroep van de Kick-In adviseerde studieverenigingen begin dit jaar om de opleidingsspecifieke introductiedagen op de campus te laten plaatsvinden. Dat mede als gevolg van consternatie over het introductiekamp van studievereniging Paradoks. Volgens de stuurgroep zouden de kampen ‘niet direct bijdragen om studenten kennis te laten maken met hun studieomgeving’, ‘een van de meest intensieve onderdelen van de Kick-In’ zijn en ‘mogelijk een verhoogd risico op sociaal onveilige situaties’ creëren.

Campusactiviteiten

Paradoks besloot eerder al hun introductiekamp af te schaffen. Op het programma staan nu onder andere lasergamen, een spooktocht, een ‘Brakke Badslipper Badjas Brunch’ en een adstafette – of andersoortige spellen.

Andere verenigingen volgden het voorbeeld van Paradoks – en het advies van de stuurgroep. Zo blijft Isaac Newton (werktuigbouwkunde) - evenals eerdere jaren - op de campus, om te bouwen aan katapulten, biermeters en kranen. Proto (Creative Technology) en Daedalus (industrieel ontwerpen) storten zich onder andere op een speurtocht. TNW-studieverenigingen Arago, Astatine en Alembic kiezen ook voor de campus en bundelen op dinsdagmiddag de krachten voor een gezamenlijke activiteit.

Daarnaast zijn er verenigingen die een gulden middenweg kiezen, met activiteiten die voor een deel op en voor een deel buiten de campus plaatsvinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Communiqué (communicatiewetenschappen) en Stress (technische bedrijfskunde, International Business Administration).

‘Ongedwongen programma’

Maar capaciteitsproblemen op de campus waar de universiteitsraad dit voorjaar voor vreesde? Dat lijkt allemaal met een sisser af te lopen. Want bijna de helft van de organiserende verenigingen - Abacus, ConcepT, Dimensie, Inter-Actief, Scintilla en Sirius – gaat op kamp.

Voor de beweegredenen daarachter hoeft Otto Toren, commissaris intern en extern bij ConcepT, weinig woorden vuil te maken. ‘De korte uitleg: er ging niks mis de afgelopen jaren, de eerstejaars vonden het leuk en de opleiding vond het meerwaarde hebben voor de studenten’, aldus Toren. ‘We hebben gewoon een ongedwongen programma, zonder gefeut. Gewoon leuke sportspellen. Daar kan niemand iets op tegen hebben, toch?’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.