Gebouwen op campus worden gemeentelijk monument

| Redactie

De Universiteit Twente krijgt er meer gemeentelijke monumenten bij. De Spiegel en studentenflats aan de Calslaan krijgen een beschermde status. De UT, de gemeente en woningcorporatie Veste Wonen willen meer architectuur als monument beschouwen.

De drie partijen zijn al enige tijd met elkaar in gesprek. Daarbij gaat het over de toekomst van de UT en hoe de campus eruit komt te zien. Zij onderzochten de bijzonderheden van verschillende gebouwen en natuurplekken. Ook erfgoedorganisaties vroegen de gemeente om gebouwen te beschermen door een erfgoedstatus toe te kennen.

Het lijstje met beschermde bouwwerken op de campus wordt hierdoor langer. Naast De Spiegel en de studentenflats aan de Calslaan staan ook Cubicus, de Hogekamp, het Paviljoen en het tennispaviljoen op de nominatie. Ook deze panden krijgen een unieke status. Tot slot beschouwen de eerder genoemde partijen ook twee studentenhuisvestingscomplexen als gemeentelijk monument.

Op dit moment staan al meerdere complexen met een monumentale status op het terrein van de universiteit. Tot nu toe zijn dat de Bastille, Erve Holzik, de Patiowooneenheden (een rijksmonument), Piramidewoningen en Mastaba’s.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.