Download
Download de app

U-Today

Free - in store

x

Openbaar Ministerie: 169 demonstranten bij UvA onterecht aangehouden

Bij pro-Palestijnse studentenprotesten aan de Universiteit van Amsterdam heeft de politie 169 demonstranten ten onrechte aangehouden wegens erfvredebreuk. Ze worden niet vervolgd, meldt het Openbaar Ministerie.

In de nacht van 6 op 7 mei bezetten demonstranten de campus op het Roeterseiland in Amsterdam. Ze wierpen barricades op en eisten dat de universiteit de banden met Israël zou verbreken vanwege het geweld in Gaza.

Shovel

Diep in de nacht brak de politie met een shovel door de opgeworpen versperringen. Bij de ontruiming gebruikten agenten de wapenstok. De meeste actievoerders verzetten zich niet of nauwelijks, maar er werd ook met stenen en vuurwerk gegooid. Eén actievoerder is inmiddels veroordeeld wegens openlijke geweldpleging.

Die nacht werden er 169 demonstranten aangehouden wegens erfvredebreuk. Maar dat was niet terecht, meldt het Openbaar Ministerie. Het Roeterseiland is immers publiek toegankelijk. Er kon daarom geen sprake zijn van erfvredebreuk.

Deze actievoerders worden dus niet meer vervolgd. Als ze waren opgepakt wegens geweld, dan zouden hun zaken ook geseponeerd zijn, schrijft het OM. Er is niet genoeg bewijs dat deze actievoerders geweld hebben gebruikt.

Begin

De bezetting in Amsterdam was het begin van pro-Palestijnse studentenprotesten in het hele land. Soms schakelden bestuurders de politie in, soms niet. Gesprekken tussen demonstranten en bestuurders over de banden met Israël komen moeilijk op gang.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.