Achttien maanden cel na inbraakgolf campus

| Rense Kuipers

Hengeloër Dennis N. stal onder andere portemonnees, een Ray Ban-zonnebril, laptops en sieraden uit campuswoningen. Ook gapte hij uit kleedkamers in het Sportcentrum. Onlangs stond hij terecht in de Almelose rechtbank, dinsdag volgde de uitspraak. Zijn vonnis: 18 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Photo by: .
Woningen aan de Witbreuksweg waren afgelopen voorjaar doelwit.

Afgelopen voorjaar was er sprake van een heuse inbraakgolf op de campus. Aan de Witbreuksweg waren bewoners op hun hoede. Later was het raak aan de Matenweg. De verdachte werd op 10 april aangehouden.

Vanuit voorlopige hechtenis gaf Hengeloër Dennis N. (39) zijn misdrijven toe, zo schreef dagblad Tubantia afgelopen zomer. Op 17 september stond hij terecht voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in de rechtbank in Almelo.

Uit de tenlastelegging blijkt wat N. allemaal ontvreemde bij studenten: sieraden, portemonnees, een bankpas en 120 euro. Maar ook een zonnebril en in één geval ondergoed. Het ontvreemden van ondergoed kon echter niet bewezen worden.

‘Brutaal en buitengewoon ergerlijk’

Wat de strafrechter wel bewezen achtte was dat N. op 1 juli 2023, 22 februari 2024 en 6 maart 2024 inbraken en pogingen daartoe in studentenwoningen op de campus pleegde. Ook stal hij op 27 januari 2024 tot drie keer toe uit de kleedkamers van het Sportcentrum. Nadat N. eind maart vrijkwam uit voorlopige hechtenis viel hij terug in zijn gedrag;  op 4 en 6 april stal hij opnieuw uit de kleedkamers van het Sportcentrum.

‘De door verdachte gepleegde misdrijven zijn brutale en buitengewoon ergerlijke feiten’, staat in de uitspraak. En, opvallend: ‘Verdachte lijkt het universiteitsterrein te beschouwen als een plek waar hij ongelimiteerd en zonder enige terughoudendheid kan toeslaan.’

Laptop met studiemateriaal

Pas nadat de wijkagent campusbewoners informeerde dat een verdachte was aangehouden, keerde de rust onder de campusbewoners weer terug. Vanwege de diefstallen die N. pleegde om zijn drugs- en alcoholverslaving te bekostigen, ondervonden studenten ook hinder met hun studie. Zo ontvreemde N. een laptop ‘met studiemateriaal en/of onderzoeksgegevens’. ‘Dit heeft naast financiële problemen – vanwege de aanschaf van vervangende noodzakelijke laptops – ook tot stress en extra werk geleid’.

Dat rekende de rechter N. zwaar aan, zij het met wat verzachtende omstandigheden vanwege de ‘gewijzigde opstelling’ van N.. Hij gaf namelijk zijn misdrijven toe, bood tijdens de zitting de slachtoffers zijn excuses aan en wil schoon schip maken. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen voor zijn middelenverslaving. De benadeelde studenten kunnen een schadevergoeding verwachten. In één geval gaat het om bijna 1200 euro.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.