Gemeente wil flexwoningen op campus voor opvang Oekraïners

| Redactie

Aan de Witbreuksweg moeten honderd flexwoningen verrijzen, onder andere bedoeld om Oekraïense vluchtelingen in op te vangen. Dat zijn de plannen van de Gemeente Enschede en wooncorporatie Vechtdal Wonen. De UT zegt ‘verrast’ te zijn door de communicatie vanuit de gemeente.

Photo by: .
De containerwoningen aan de Witbreuksweg, op dat moment in aanbouw.

De gemeente start een onderzoek om de honderd woningen te realiseren aan de Witbreuksweg, pal naast het complex van containerwoningen dat er sinds 2022 staat. Dat staat in een brief die naar omwonenden is gestuurd.

De gemeente wil overgebleven Oekraïne-gelden vanuit het Rijk inzetten om de bouw van de woningen te financieren, zo schreef nieuwsmedium 1Twente al eerder, om ‘een plek aan ontheemden uit Oekraïne te bieden, die in Enschede een (tijdelijk) nieuw thuis hebben gevonden’. En, zo staat in de brief: ‘Deze nieuwe woningen kunnen een woonplek bieden aan diverse woningzoekenden in onze gemeente, waaronder starters, studenten, jongeren en andere één- en tweepersoons huishoudens.’

UT is ‘verrast’

De bouwplannen zijn echter nog niet bekend, dat wordt een kwestie van maanden en gaat in overleg tussen de UT, wooncorporatie Vechtdal Wonen en de gemeente. Daarmee loopt de gemeente alvast vooruit op het aanvragen van de benodigde omgevingsvergunning.

Maar dat lijkt wat voorbarig. De UT was klaarblijkelijk niet ingelicht over het aanstaande onderzoek en de brief aan de bewoners. De universiteit schrijft ‘verrast te zijn door de communicatie vanuit de gemeente’. Ruim een jaar geleden is de UT benaderd door de gemeente ‘met hun wens voor realisatie van woningen op de campus’. ‘Het CvB heeft tot op heden alleen maar kennis genomen van de wens van de gemeente, maar heeft in afwachting van uitgebreidere informatie daar nog geen verder standpunt over ingenomen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.