In totaal heeft de European Research Council (ERC) dinsdag 571 miljoen euro aan synergy grants toegekend aan 57 veelal internationale teams. Het idee achter de beurzen is dat wetenschappers met verschillende expertises de handen ineen slaan om samen complexe problemen te onderzoeken.
De Nederlandse winnaars gaan bijvoorbeeld onderzoek doen naar razendsnelle computerchips op basis van lichtsignalen, de rol van bepaalde bacteriën in afweersystemen en het simuleren van het menselijk gehoor. Eén van hen is UT-hoogleraar Floris Zwanenburg, die samen met collega's uit München en Eindhoven werkt aan het project Light Emitting Silicon Germanium.
24 landen
In totaal zijn er 201 onderzoekers uit 24 landen uitgekozen. Met deelname aan 34 projecten steekt Duitsland ver boven de rest uit. Het Verenigd Koninkrijk is achttien keer beloond. Frankrijk, Spanje en Nederland komen erachteraan met respectievelijk dertien, twaalf en tien projecten.
De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden staan beide twee keer in de lijst. Verder gaat er geld naar bloedbank Sanquin, de Vrije Universiteit en de universiteiten van Groningen, Maastricht en Nijmegen.
Van de landen buiten Europa zijn de Verenigde Staten het succesvolst. Amerikaanse onderzoeksinstellingen zijn bij twaalf projecten betrokken. In totaal zijn er 22 projecten met een wetenschapper van buiten Europa.
Vrouwen
Er zijn 548 voorstellen ingediend, dus ongeveer één op de tien is uiteindelijk door de selectie gekomen. Opvallend veel vrouwelijke wetenschappers hebben de beurs in de wacht gesleept, meldt de ERC: bijna 32 procent. In de afgelopen twee jaren lag dit percentage rond de 20 procent. Zes van de teams bestaan geheel uit vrouwen.