Er was geen gezamenlijk ontbijt om het nieuwe kalenderjaar voor de UT formeel af te trappen. In plaats daarvan moest men het doen met koffie, thee, minimuffins en plakjes cake. Dat had alles te maken met de huidige financiële stand van zaken van de UT, die noopt tot een zekere ingetogenheid.
Het college van bestuur kon bij hun nieuwjaarstoespraak niet om die situatie heen. Collegevoorzitter Vinod Subramaniam noemde 2024 ‘een dynamisch jaar vol onzekerheden’, waarbij hij verwees naar de moeizame totstandkoming van de begroting van het onderwijsministerie. ‘Daarom moeten we focussen op wat binnen onze invloedssfeer ligt.’
‘Weerbare universiteit zijn’
2025 wordt het jaar waarin de UT zichzelf opnieuw moet uitvinden, vervolgde Subramaniam. ‘We moeten een weerbare universiteit zijn, met naar verwachting minder studenten en minder personeel.’ Maar hij heeft er alle vertrouwen in dat dit de UT gaat lukken, gezien het teamwork en de ondernemende houding. ‘De keerzijde van die ondernemende houding is dat we moeten kiezen voor de gebieden waarin we impact hebben – en we moeten de discipline hebben om binnen budget te blijven’, zo waarschuwde de collegevoorzitter.
Een soortgelijke boodschap deelden rector Tom Veldkamp en vicevoorzitter Machteld Roos. Laatstgenoemde hamerde op het belang van leiderschap. Veldkamp benadrukte nogmaals dat de UT dit jaar actie moet ondernemen.
Mediaprijzen
Vervolgens was het tijd voor de traditionele UT in de media-prijzen, voor UT’ers die het afgelopen jaar de aandacht op zich vestigden met mediaoptredens. Studententeam Solar Boat Twente werd winnaar in de studentencategorie. Femke Witmans won de ‘Junior Talent’-prijs. De sociale media-prijs ging naar beleidsmedewerker Monique Verwers, omdat ze afgelopen jaar fanatiek gebruikmaakte van de UT-eigen ‘social branding app’ UT Share.
In de hoofdcategorie gingen de mediaprijzen naar drie hoogleraren. Ernst Bohlmeijer (faculteit BMS) werd derde, Bram Nauta (EEMCS) tweede. De meeste media-aandacht ging afgelopen jaar naar bestuurskundehoogleraar René Torenvlied, die zijn onderzoek over vuurwerkrampen afrondde.
Na nog een eervolle verwijzing naar het recente Disneyprinsessen-onderzoek van enkele UT-wetenschappers sloot collegevoorzitter Subramaniam de bijeenkomst af met de boodschap dat UT’ers dit jaar de mouwen moeten opstropen. ‘Niet lullen, maar poetsen!’