‘Na een halfuur studeren, even drie minuten squatten’

| Jari Dokter

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder was woensdagmiddag gastspreker bij de 41e editie van de Business Days Twente. Tijdens de lunchlezing gaf hij in de Waaier uitleg over de kracht van discipline, breinvitaliteit en innovatief denken.

Aan belangstelling geen gebrek, want studenten wisten massaal hun weg naar de lunchlezing te vinden. In no time waren alle stoeltjes gevuld. Buiten wachtte nog een lange rij geïnteresseerden in de hoop op een plekje in de zaal. De teleurstelling was groot toen vriendelijk werd gevraagd om te vertrekken. De gelukkigen die wel naar binnen mochten, klapten dan ook hun handen stuk toen de bekende hoogleraar zijn opwachting maakte en de vloer betrad. ‘Zoals jullie zien, ben ik nog niet met pensioen’, trapte Scherder af.  

Motiveer je brein

Scherder opende met een presentatie over de coördinatie en complexiteit van hersenen. De bruggetjes naar motivatie, stress, fysieke trainingen en dopamine werden daarna snel gemaakt. ‘Daag je hersenen uit, zo vaak als je kan’, motiveerde hij de studenten. ‘Toon inzet en verzet inspanning, dat zorgt voor motivatie en nieuwe ideeën. Volgens Scherder leidt dat tot het bereiken van gestelde doelen. ‘You will succeed.’

Wie aan een lezing over hersenen denkt, verwacht misschien Latijnse termen zoals anterior, posterior en cortex om zijn oren te krijgen. En die kwamen er ook. Maar Scherder wist de stof haarfijn, met een vleugje humor, in normale mensentaal uit te leggen.

Squatten met Scherder

De lezing kreeg na een half uur een verrassende wending toen hij de zaal een vraag stelde: ‘Waarom zitten wij de hele dag bij colleges en lezingen? Als je een halfuur zit en studeert, zou je drie minuten moeten bewegen. Bij mijn lessen ga ik na een halfuur met mijn studenten drie minuten squatten.’ De aankondiging die iedereen in de lucht voelde hangen, kwam er ook. ‘Dus ga maar even staan’, zei Scherder. Zonder tegenstribbelen gaf iedereen gehoor aan zijn oproep en werd er drie minuten lang gesquat, inclusief alle bijbehorende armbewegingen. En dat met hoogleraar Scherder als sportleraar voorop. Na de workout zei hij: ‘Bewegen is mijn missie geworden. Geven jullie het aan anderen door?’

De hoogleraar wist met zijn enthousiasme en interactie met het publiek de aandacht volop vast te houden. Scherder sloot af met een duidelijke boodschap: ‘AI is de toekomst, maar er zit een andere kant aan dat verhaal. Het betekent het einde van hbo’s en universiteiten. Nogmaals, stimuleer je hersenen zo vaak mogelijk. Do it by yourself, and think by yourself. Want studeren is geweldig. ’

Over Erik scherder

Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is hij hoofd van de gelijknamige afdeling. De docent is een bekend gezicht door zijn colleges voor DWDD University. Ook is hij regelmatig op televisie te zien als spreker bij talkshows. Ook hier bespreekt hij het functioneren van het menselijk brein.

Scherder ontving meerdere prijzen, waaronder de Betto deelman prijs en de VU onderwijsprijs. In 2021 kende de Open Universiteit een eredoctoraat toe aan Scherder. Hij ontving deze titel voor zijn verdiensten als ‘verbinder tussen wetenschap en samenleving’.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.