In totaal deden 1884 studenten (1309 bachelors en 575 masters) mee aan de Kick-In, van de 3003 starters per september 2024. De belangrijkste reden om mee te doen was voor studenten ‘elkaar leren kennen’. Vorig jaar scoorde de Kick-In nog een opkomst van 92%, terwijl dit jaar maar 82% van de nieuwe inschrijvingen zich aanmeldde. De organisatie weet niet waar dat aan ligt.
De enquête werd ook verspreid onder studenten die niet bij de Kick-In waren. De belangrijkste reden om niet deel te nemen aan de Kick-In was volgens deze groep dat ze al andere plannen hadden. Volgens Kick-In Coordinator Lars Hoeksel hadden de meeste studenten ‘rond juni’ een uitnodiging gekregen.
Van de studenten die erbij waren, vulden 354 (12%) de enquête in. Van de niet-deelnemers waren dat er 63 (10%). Ook 127 vrijwilligers (20%) en 74 crew-leden (32%) lieten hun mening via de vragenlijst weten.
Communicatie
Hoewel de meeste respondenten tevreden waren over de berichten rondom de Kick-In, gaven sommigen aan dat er soms wat onduidelijkheden waren. Volgens het verslag wilden sommigen meer informatie over de invulling van het programma of over praktische zaken, zoals over het ticketsysteem of over het hoe en wat van het kamp. Daarnaast hadden sommigen graag een rondleiding langs de verschillende gebouwen gehad.
Druk programma
Het Kick-In-programma stond bol van de activiteiten, waardoor sommigen het wat ‘intens’ vonden. Een paar onderdelen leken op elkaar of dienden eenzelfde doel, waardoor de organisatie achteraf vond dat ze samengevoegd konden worden. Dat had ‘ademruimte’ gegeven.
De drie best-beoordeelde onderdelen voor het bachelorprogramma waren de Storming the Bastille (4.6 punten uit 5), Taste Cantus (4.5) en Sport Games (4.3). Bij het masterprogramma gooiden de Silent Disco (gemiddeld een 4.7 uit 5), Latin Dance Workshop (4.5) en het Food Truck Festival (4.5) de hoogste ogen.
Een tegenvaller was de opbrengsten van het liefdadigheidsevent. Die waren zo ondermaats dat de organisatie de volgende Kick-Incommissie aanraadt om na te denken of deze activiteit wel in het plaatje past.
Grensoverschrijdend gedrag
Het verslag meldt dat de deelnemers, begeleiders en crew zich over het algemeen veilig voelden op de Kick-In 2024 (tussen de 4.3 en 4.6 punten op een schaal van 5). Toch viel op het gebied van Social Safety één gemeld incident te betreuren. Tijdens de schuimparty in de Vestingbar was er sprake van grensoverschrijdend gedrag. Volgens de organisatie was dit niet te controleren, omdat er door de metersdikke laag schuim geen duidelijk zicht meer was op wat er gebeurde. Ook een lid van de crew had een negatieve ervaring, al werd niet duidelijk uit het verslag wat die inhield.
Aanbevelingen
Op basis van de enquête en verdere adviezen van betrokkenen, stelde de commissie een lijst van 24 aanbevelingen op voor volgend jaar. Daarin draaide het onder andere om betere informatievoorziening en communicatie, invulling van het programma en samenvoegen van verschillende onderdelen en de beschikbaarheid van een vertrouwenspersoon.
Ook de relatief ondermaatse respons op de enquête was een aanbeveling waard. Hoeksel: ‘De Kick-In Commissie en de Coordination Group vinden feedback vanuit de deelnemers heel belangrijk. Daarom staat in in het rapport een aanbeveling om komend jaar na te gaan hoe we de enquête kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door de vragenlijst aan te passen, of door de enquête op een andere manier aan te bieden.’