Minder verzuim in 2024 is mogelijk ‘stilte voor storm’

| Martin ter Denge

Het ziekteverzuim op de UT daalde in 2024 opnieuw ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit het jaarrapport van de Bedrijfspoli. Ook werd er minder vaak verzuim gemeld en was de verzuimduur korter.

Als belangrijkste verzuimoorzaken noemt het rapport hogere ervaren werkdruk en spanningen in samenwerking met leidinggevenden.

Ook waren er afgelopen jaar meer nul-verzuimers, medewerkers die zich niet één keer ziek meldden. In 2023 was dat nog 59,44%, terwijl het in 2024 67,62% was. Ook de meldingsfrequentie was lager. De daling kan komen doordat er wél meer preventieve spreekuren met de bedrijfsarts en coach arbeid & gezondheid waren: 1025 in 2023 tegenover 1398 in 2024.

Toch lijkt het volgens de poli een stilte voor de storm: ‘In de voorfase van reorganisaties zien wij vaak een verzuimdaling waarna in een latere fase vaak een verzuimstijging optreedt.’

Hoge werkdruk en verstoorde arbeidsrelaties

Net als het voorgaande jaar was werkdruk/werktempo in 2024 de belangrijkste oorzaak voor psychische aandoeningen, meldt het rapport. Verschil met 2023 was een toename van psychische klachten door spanningen in samenwerkingen met leidinggevenden. Ook werden daarbij 10 sociaal onveilige situaties gemeld. De Bedrijfspoli adviseert medewerkers contact te zoeken met de vertrouwenspersoon.

Ondersteunend personeel verzuimt meest

Dit jaar werd ook per medewerkerscategorie gekeken; in ondersteunend personeel, wetenschappelijk personeel en promovendi. Met een verzuimpercentage van 5,33% (tegenover een UT-breed gemiddelde van 3,44%), een meldingsfrequentie van 1,21% (UT-breed: 0,58%), een gemiddelde verzuimduur van 13,45 dagen (UT-breed 11,72) en een nul-verzuim van 36,92% (UT-breed: 67,62%) was het verzuim onder ondersteunend personeel aanzienlijk hoger. In het rapport staan minder autonomie en regelruimte als mogelijke oorzaken.

Het hoogste werk-gerelateerd mentaal verzuim was nu in de leeftijdscategorie 51 tot 60 jaar, terwijl dat vorig jaar nog in de leeftijdsgroep 21 tot 40 was. Waar dat in zit werd niet duidelijk uit het rapport.

Sociale kaart voor internationale medewerkers

Het rapport meldt dat internationale medewerkers vaak niet weten hoe het Nederlandse zorgstelsel in elkaar steekt. Daardoor begrijpen ze de rol van de bedrijfspoli niet en hebben verkeerde verwachtingen, wat tot vervelende situaties kan leiden bij acute, ernstige psychische problemen. Het rapport roept op om een sociale kaart en passende ketenaanpak voor gerichte hulpverlening op te stellen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.