News

UT’ers bezorgd over totstandkoming coronabeleid

Een groep van 41 wetenschappers, waaronder UT’ers Detlef Lohse en Albert van den Berg, waarschuwt dat het Nederlandse coronabeleid tekortschiet omdat het onvoldoende uitgaat van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Dat komt mede doordat de onafhankelijkheid van het wetenschappelijk advies te wensen overlaat, vinden ze.

News

Ja hoor, daar is de mondkapjesplicht

Vanaf morgen geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen in het hoger onderwijs, en dat dringende advies wordt binnenkort een plicht. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt.

News

Elsevier geeft UT negentien medailles

Zes keer goud, acht keer zilver en vijf keer brons. Dat is de medailleoogst van de UT in de laatste onderwijsrangschikking van Elsevier Weekblad, ‘Beste studies 2020’. Met die negentien medailles is de UT volgens Elsevier ook de beste technische universiteit.

News

Lerarenopleidingen gaan zij-instromers meer maatwerk bieden

Er moeten meer mensen voor de klas, maar hoe loods je hen zo efficiënt mogelijk door de lerarenopleiding? Met een flexibeler aanbod voor zij-instromers willen hogescholen, universiteiten en ministerie het lerarentekort verder bestrijden.

News
Onderzoek naar inclusiviteit op de werkvloer

'LHBTIQ+ gemeenschap voelt zich gesteund'

De regenboogvlag wapperde vorige week op de UT. De grote letters bij de ingang veranderden in Diversity of Twente. Maar hoe inclusief is de UT eigenlijk? Postdoc Maarten Renkema onderzoekt de inclusiviteit van LHBTIQ+ medewerkers op de UT.

News

Minister voorspelt mondkapjes in hoger onderwijs

Er is een goede kans dat er een landelijk advies komt om mondkapjes te dragen in hogescholen en universiteiten, zegt minister Van Engelshoven in een interview met het HOP. Naar verwachting zal het kabinet de maatregel morgen bekend maken.

News

Nobelprijs economie voor de perfecte veiling

Eenmaal, andermaal… verkocht! Voor hun onderzoek naar veilingen krijgen de Amerikanen Paul Milgrom and Robert Wilson dit jaar de Nobelprijs voor de economie.

News

Helft leenstelselmiljoenen universiteiten bedoeld voor extra docenten

Wat de universiteiten met de honderden miljoenen euro’s van de basisbeurs gaan doen? Vooral meer docenten en tutoren aannemen, blijkt uit een inventarisatie van koepelvereniging VSNU.

News

Minister: er mag straks weer geloot worden

Ook minister Van Engelshoven wil dat loting terugkeert als selectie-instrument bij associate degree- en bacheloropleidingen met een numerus fixus. Dat schrijft ze in een brief over toegankelijkheid, doorstroom en selectie in het hoger onderwijs.

News
Nieuwe softwaresystemen één voor één ingevoerd

‘Wij leren van Groningen’

“10,6 miljoen aan frustratie”, kopte de Groningse Ukrant onlangs bij een reconstructieverhaal over AFAS-software die de Rijksuniversiteit sinds dit jaar gebruikt. De UT gaat binnenkort over op deze aanbieder. Betrokkenen verzekeren een veel zachtere landing. ‘Onze situatie is beduidend anders.’

  • EN
  • NL
News

‘1 op de 5 promovendi ervaart ongewenst gedrag’

Van schreeuwende begeleiders tot knuffelende hoogleraren: ook veel promovendi ervaren ongewenst gedrag, waarschuwt belangenvereniging PNN. Aan de bel trekken levert vaak niets op. ‘Mij werd duidelijk gemaakt dat ik dit toch niet zou winnen.’

  • EN
  • NL
News

'1 in 5 PhD students experience undesirable conduct'

From screaming supervisors to professors wanting hugs, many PhD students experience undesirable conduct, warns interest group PNN. Whistle-blowing often yields no results. ‘It was made clear to me that I would not win anyway.’

News

Working at home: ‘Online coffee breaks needed’

‘Socialize online and adapt measures to everyone’s personal situation.’ UT researcher Jan de Leede offered these tips during today’s lunch discussion ‘Working at home alone? Wellbeing under Covid-19’. The online event was organized by Female Faculty Network Twente (FFNT) as its first gathering since the corona outbreak.

Read more articles