News

U-Today interviewt Nobelprijswinnaar

Niet alleen aan de randen van de zwarte gaten lijkt de tijd stil te staan, ook bij U-Today is de scheidslijn tussen heden en verleden weleens dun. Deze week kreeg Roger Penrose de Nobelprijs voor de natuurkunde toegekend. Dik 20 jaar geleden sprak hij met een redacteur van (de voorloper van) U-Today: Peter Buwalda, inmiddels een grote naam in de Nederlandse literatuur. Dit bijzondere ‘heden meets verleden’ vraagt natuurlijk om een herpublicatie.

News
Opening Organ-on-Chip Center Twente

Nieuw expertisecentrum: ‘Bundeling kennis én uithangbord’

Noem het een loket voor organ-on-a-chip-onderzoek op de UT. Vandaag opent het expertisecentrum Organ-on-Chip Center Twente officieel zijn deuren. ‘We hebben op de UT alle ingrediënten voor onderzoek in huis, maar voor toepassingen moeten we vaak de hort op.’

News

Wat kost het om ‘tweede studies’ goedkoper te maken?

Voor 180 miljoen euro kan iedereen weer een ‘tweede studie’ naar keuze volgen, meldt minister Van Engelshoven. Zij trekt dat geld niet uit, maar wie weet wat er na de verkiezingen gebeurt.

News

Corona: minister snapt het ongeduld van de Kamer

Gedoe om mondkapjes, gebrek aan harde cijfers… Heeft minister Van Engelshoven wel genoeg grip op de coronacrisis in het hoger onderwijs, wilde de Tweede Kamer gisteren weten.

News

TURBO-beurzen voor UT’ers en Nijmeegse collega’s

Onderzoekers van de UT en het Radboudumc ontvangen voor het vierde jaar op rij zogeheten TURBO-subsidies. De kartrekkers van de projecten kunnen met de beurs à 80 duizend euro aan de slag met gezamenlijk medisch-technisch onderzoek.

News

Sylvia Butzke appointed as member of UT Supervisory Board

Sylvia Butzke has been appointed as a new member of the Supervisory Board of the University of Twente. She will begin her role on the 1st of November for a term of four years.

  • EN
  • NL
News

Corona: geld voor duizend vertraagde wetenschappers

Door de coronacrisis komen veel wetenschappers met een tijdelijk contract in de knel. Met een NWO-potje van 20 miljoen euro hoopt minister Van Engelshoven zo’n duizend van hen uit de brand te helpen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

  • EN
  • NL
News

Funding coming for thousand scientists delayed by pandemic

The pandemic is putting many scientists on temporary contracts in an especially tough position. In a letter to the House of Representatives, Minister Ingrid van Engelshoven now writes that she wants to use Dutch Research Council funds to provide 20 million euros worth of relief to around 1,000 researchers whose work is being affected.

News

Nobelprijs voor DNA-schaartje

De Nobelprijs voor de scheikunde gaat naar de Franse Emmanuelle Charpentier en de Amerikaanse Jennifer Doudna, die een soort schaar hebben ontdekt waarmee ze uiterst precies strengen DNA kunnen doorknippen.

News

Russische of Chinese studenten: maakt dat uit?

Haal meer Russische studenten naar Nederland, zegt de Tweede Kamer tegen het kabinet. En dat terwijl de komst van Chinese studenten bij diezelfde Tweede Kamer op wantrouwen stuit. Wat is het verschil?

News
‘Op een beeldscherm gelden andere wetten dan in de Waaier’

UT viert 59e verjaardag online

De UT viert de dies natalis in november volledig online. Verwacht geen cortège met hoogleraren in toga’s, wel een talkshow met ruimte voor diversiteit en talent, zegt projectleider, Hinke Mulder. Ze blikt vooruit op de verjaardag in crisistijd.

News
Smart trashcan automatically recycles waste

‘Insufficient recycling bothers me to the core’

Throw your trash in and the bin will do the rest. That is the idea behind Plaex, a smart recycling bin which uses artificial intelligence (AI) to automatically sort waste. ‘We want to be a superpower in circular economy,’ say UT graduates and co-founders of the start-up, Victor Okoro and Tyrell Pantophlet.

News
Corona-appwet door de Eerste Kamer

‘Héél benieuwd naar de invloed op gedrag’

De Haagse zucht van opluchting was tot in Enschede hoorbaar, nadat de Eerste Kamer vanmiddag instemde met het wetsvoorstel achter de corona-app. Direct kondigde minister De Jonge aan dat de CoronaMelder vanaf aanstaande zaterdag landelijk beschikbaar is. ‘Nu breekt opnieuw een spannende fase aan, zowel maatschappelijk als vanuit de wetenschap’, vindt UT-hoogleraar Lisette van Gemert.

Read more articles