News

Inspraak? Daar komen we samen niet uit

Er zijn nog altijd geen landelijke richtlijnen voor de vergoeding van studenten in de medezeggenschapsraden van universiteiten en hogescholen. Ze dreigen drie miljoen euro per jaar mis te lopen.

News
Hoogleraar blikt terug op ‘politiek gevoelig’ fietstunnel-project

‘Als het om veiligheid van mensen gaat, mag je geen 4 procent tekortschieten’

Een onveilige Enschedese fietstunnel, een hulpvraag van de burgemeester en een welwillende UT-hoogleraar die meewerkt aan een oplossing die buiten zijn vakgebied ligt. Het zijn de ingrediënten voor een project waar een streep door ging en waar robotica-hoogleraar Stefano Stramigioli met gemengde gevoelens op terugblikt.

  • EN
  • NL
News

Vooruitblik: 2024, het jaar van schrappen en schrap zetten?

Bezuinigen op de uitgaven en winnen op de inkomsten. Dat is de opdracht in 2024, wil de UT financieel gezond blijven. Maar dat speelt zich wel af tegen een politiek precaire achtergrond. Hoewel de glazen bol zelden zo dof was als nu, een vooruitblik op de potentiële scherprechters voor de UT in 2024.

  • EN
  • NL
News

Preview: 2024, the year of cuts and bracing for impact?

Cut spending and gain on income. That is the task in 2024 if the UT is to remain financially healthy. But this is playing out against a politically precarious backdrop. Although the crystal ball was rarely as hazy as it is now, a preview of the potential tightropes for the UT in 2024.

News

Wateroverlast en omgevallen bomen op de campus

De combinatie van veel neerslag en een hoge grondwaterstand zorgt ook op de campus voor problemen. Op meerdere plekken is sprake van wateroverlast, enkele bomen zijn omgevallen en het waterpeil staat op een maximum.

News

Beurspromovendi in dienst nemen is te duur, vindt de minister

Universiteiten hoeven buitenlandse promovendi met een beurs niet in dienst te nemen. Dat vindt minister Dijkgraaf te duur. Het Promovendi Netwerk Nederland is verbaasd dat de minister een motie van de Tweede Kamer naast zich neerlegt.

News

Rente verlagen voor pechstudenten? U heeft drie opties, zegt Dijkgraaf

In de aanloop naar de verkiezingen klonk het goed: laten we de rente voor pechstudenten verlagen. Maar hoe doe je dat? Er zijn drie mogelijkheden, laat demissionair minister Robbert Dijkgraaf zien.

News

Omtzigt, bezuinigingen en een nieuw CAO: onze tien best gelezen artikelen in 2023

Voor de UT was 2023 allesbehalve een saai jaar. Het politieke debat over internationalisering, de daarmee gepaarde discussie over de voertaal, maar ook bezuinigingen kwamen veelvuldig terug in het nieuws. Deze tien verhalen werden in 2023 het best gelezen op utoday.nl.

  • EN
  • NL
News

Ondanks zorgen stemt Uraad in met begroting

De universiteitsraad uitte woensdagochtend grote bezorgdheid over de begroting van 2024. De raad ziet weerstand in de organisatie en heeft sterke twijfels over de haalbaarheid van de begroting. Toch stemde de raad na een stroperig overleg unaniem in. Op 1 maart moet er meer financiële duidelijkheid zijn vanuit alle geledingen van de UT.

  • EN
  • NL
News

University Council approves budget despite concerns

The University Council expressed strong concerns about the 2024 budget on Wednesday morning. The council sees resistance in the organisation and has strong doubts about the feasibility of the budget cuts. Nevertheless, the council voted unanimously after a drawn-out discussion. On 1 March, there should be more financial clarity from all ranks and levels of the UT.

News

Ov-studentenkaart gaat 115 euro per maand kosten

Studenten van universiteiten en hogescholen reizen bijna zesduizend kilometer per jaar met hun ov-studentenkaart. Daarvoor gaan ze volgend jaar 115 euro per maand lenen en dat is 6 euro minder dan nu.

News

UT-cateraar niet blij met bezuinigingen: ‘Horeca wordt vaak gezien als luxe’

UT-cateraar Appèl heeft last van de 'lunchbezuinigingen' die het college van bestuur in oktober aankondigde. Ook de streep door het nieuwjaarsontbijt doet zich gelden bij de cateraar, al is er van een schokeffect geen sprake.

News

Tientallen studenten spannen rechtszaak aan tegen hogere studierente

Enkele tientallen studenten spannen een rechtszaak aan tegen studiefinancier DUO vanwege de oplopende rente op studieschulden. De dienst zou niet genoeg informatie hebben verstrekt.

News

Dijkgraaf gaat niet zelf op de campus ingrijpen tegen haat

Flyers die oproepen tot geweld tegen Israël en een demonstratie op de campus… Doet de Universiteit Leiden wel genoeg tegen antisemitisme, willen Kamerleden weten. Dijkgraaf meent van wel.

Read more articles