Erika Vonk, Operations Manager bij Appèl, geeft aan dat de cateraar behoorlijk schrok eind oktober, toen de UT een verzwaring van financiële maatregelen invoerde, waaronder ‘geen lunches of catering meer bij overleggen.’ Vonk: Dat riep gelijk de vraag op: wat betekent dat voor ons? Wij verzorgen een flink deel van de lunches op de UT, dat is een groot deel van onze omzet.’
Vonk geeft aan dat er niet gelijk sprake was van een schokeffect. ‘Het was niet zo dat door alle bestellingen plotseling een streep ging, maar we merkten het wel. En het zorgde voor vraagtekens. De maatregelen zijn tijdelijk. Twee maanden komen we wel door, dat valt te overzien. Maar daarna?’
Luxe
Begin deze maand stelde de UT het financiële tekort bij, maar de ‘lunchmaatregelen’ bleven van kracht. Een paar dagen later ging er ook een streep door het nieuwjaarsontbijt, jaarlijks een grote klus voor Appèl. ‘Vanuit de UT begrijp ik het heel goed, de bezuinigingen op lunches draaien om bewustwording. En bij bezuinigingen – waar dan ook – is het schrappen van horeca meestal het makkelijkste. Dat wordt toch vaak gezien als luxe.’
Vonk benoemd dat de cateraar en de UT met elkaar in gesprek zijn over de maatregelen. ‘Dat is een goede dialoog met wederzijds begrip. Wij willen voorkomen dat afdelingen geen lunch meer bij ons bestellen vanwege de bezuinigingen, maar alsnog massaal uitwijken naar een andere leverancier. Daar praten we over. Het echte effect van de maatregelen zien wij pas in de eerste helft van 2024. Hoe dat uitpakt, hangt af van hoelang de maatregelen blijven gelden.'