Achter de grote houten bar staan loungebanken en grote relax-kussens om even bij te komen van een ontwerpproces. In een hoek staat de campusrobot en in het brainstormgedeelte van het DesignLab verzorgt ontwerper Daan Roosegaarde deze maandagochtend een college. Beneden leggen studenten creative technology ondertussen aan de pers uit hoe ze met hun zelfgebouwde neuraal netwerk de werking van het brein kunnen nabootsen.
In vier weken heeft het DesignLab in The Gallery, al wordt nog steeds gewerkt aan de verdere inrichting, een complete metamorfose ondergaan. Van een kale ruimte naar een creatief lab waar vanaf dit collegejaar oplossingen studenten en onderzoekers werken aan grote maatschappelijke vraagstukken. ‘Ontwerpprocessen gaan sneller én slimmer als je verschillende disciplines vroeg bij elkaar zet’, aldus collegevoorzitter Victor van der Chijs. De filosofie van het lab luidt: design als connectie tussen science en society.
Open karakter
Het DesignLab heeft een open karakter. Met opzet, zo zegt universitair hoofddocent Mascha van der Voort van de opleiding industrieel ontwerpen. ‘Het lab is een open ruimte die we flexibel in willen zetten. Ook al werk je aan verschillende projecten, je kunt bij elkaar inspiratie opdoen en van elkaar leren.’
Naast een brainstormhoek, een collegezaaltje en werkplekken waar je als projectgroep een idee kunt uitwerken zijn er twee werkplaatsen in het lab. Als je een goed idee hebt, moet je immers snel aan de slag met zaag, soldeerbout of 3D-printer om een eerste ontwerp te maken, aldus Van der Voort.
Wegennet van de toekomst
Volgens hoogleraar human media interaction Vanessa Evers, initiatiefnemer van het DesignLab, vind je nergens ter wereld een faciliteit als dit lab. ‘Dit is de enige plek op Aarde waar nanotechnologen, biomedisch technologen en ICT’ers gekoppeld worden aan designers, sociale wetenschappers en bestuurskundigen. We denken dat resultaten uit de wetenschap met deze aanpak versneld in de samenleving terechtkomen.’
Het is de bedoeling dat onderzoekers en studenten in het DesignLab ook samenwerken met de buitenwereld: bedrijven en overheden. Een van de eerste projecten gaat de UT samen uitvoeren met de provincie Noord-Holland. ‘Zij willen weten hoe het wegennet van de toekomst eruitziet. Hoe moeten zij de A4 en A1 over 25 jaar inrichten? Wij gaan ons met bigdata-experts, psychologen en ingenieurs hierover buigen en er een onderzoeksvoorstel voor indienen’, aldus Evers.