Zesjesstudent op UT wel welkom

Steeds meer masteropleidingen gaan zesjesstudenten weren, meldt de Volkskrant vandaag. Op de UT is dat (nog) niet aan de orde.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

‘Wij vinden dat studenten met een afgeronde bachelor gewoon moeten kunnen doorstromen naar een master’, zegt Ramses Wessel, decaan onderwijsvernieuwingen aan de UT. ‘Als andere universiteiten zesjes-studenten gaan weren luidt natuurlijk wel voor ons de vraag: wat krijgen wij dan?’ Wessel vindt het overigens met het aantal ‘zwakkere studenten’ wel meevallen. ‘Zoveel zijn dat er niet. Bovendien kan zo’n student best alsnog excelleren in een master.’

Vooralsnog heeft de UT dus geen concrete plannen om dit door te voeren, benadrukt de decaan. ‘Bovendien heb je ook gewoon een wettelijke verplichting om bachelors door te laten stromen.’

Gemiddeld een 6,5

Toch denken sommige universiteiten daar anders over. De opleiding politicologie van de Universiteit Leiden was vorig jaar de eerste die aankondigde zwakkere studenten te weren. Studenten moesten gemiddeld een 6,5 hebben gescoord voor hun bachelorvakken, anders mochten ze niet meer naar de aansluitende masteropleiding. Op papier werd alleen een uitzondering gemaakt voor zeer gemotiveerde studenten.

Dat gemiddelde tentamencijfer is intussen een zeven geworden. De Volkskrant noemt nog enkele opleidingen die ermee beginnen, waaronder de Rotterdam School of Management en politicologie aan de Vrije Universiteit.

Doorstroommaster

Voorheen konden afgestudeerde bachelors altijd bij een aansluitende masteropleiding aan hun eigen universiteit terecht. Die werd de ‘doorstroommaster’ genoemd. Vaak konden ze al vakken volgen voordat ze hun bachelordiploma op zak hadden.

Daar is een einde aan gemaakt. Sinds enkele jaren geldt de harde knip: studenten mogen pas aan hun master beginnen als ze hun bachelor hebben afgerond. Per september vorig jaar heeft het kabinet ook de doorstroommaster afgeschaft.

Het idee is dat studenten beter nadenken over de keuze voor hun masteropleiding en ook beter hun best gaan doen om er te worden toegelaten. Voor studenten van andere universiteiten of van hogescholen konden de opleidingen allang zulke eisen stellen.

Studenten kiezen

Toch ligt selectie aan de poort politiek gevoelig. Kamerlid Paul van Meenen (D66) stuurt meteen een felle reactie rond: 'Ook hier wordt weer de oneigenlijke redenering gebruikt dat onderwijskwaliteit toeneemt bij selectie aan de poort. Deze foute redenering is vergelijkbaar met een ziekenhuis dat alleen patiënten toelaat die niets mankeren; dan gaan de cijfers voor genezing ook omhoog zonder dat de kwaliteit van de zorg toegenomen is. Studenten kiezen hun opleiding, niet andersom.'

Afgestudeerde bachelorstudenten moeten overigens altijd aan minimaal één masteropleiding terecht kunnen, ook als ze maar een zesje voor hun scriptie scoren. Dat heeft het kabinet toegezegd. Het hoeft alleen niet langer de masteropleiding aan hun eigen faculteit te zijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.