'Afbraak theater bijzonder pijnlijk'

| Redactie

Open brief van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters (VNO) aan het college van bestuur:   Geacht College,   Gaarne vragen wij uw aandacht voor het volgende.

Open brief van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters (VNO) aan het college van bestuur:

Geacht College,

Gaarne vragen wij uw aandacht voor het volgende.

Tot onze ontsteltenis lazen wij op de website van UT Nieuws dat het prachtige en unieke openluchttheater van Universiteit Twente met sloop wordt bedreigd. Onwillekeurig deed ons dit onheilspellende bericht onmiddellijk denken aan een beroemde dichtregel van Lucebert: ‘alles van waarde is weerloos’ (uit het gedicht: ‘De zeer oude zingt’ (1974)).

Wij hebben er uiteraard alle begrip voor, dat u als College streeft naar een gezonde financiële situatie bij de UT, maar naar ons idee moeten we met z’n allen zien te voorkomen dat dit streven niet ten koste mag gaan van een zeer waardevol, cultureel monument. Wij verzoeken  u dan ook met klem om de volgende argumenten in uw besluitvorming te betrekken.

1.      Het openluchttheater op de campus van de UT staat onder andere bekend om z’n prachtige ligging, de mooie bouw, de intieme sfeer, de geweldige geluidskwaliteit en, in het bijzonder, de uitstekende programmering. Met de (fysieke) afbraak zou derhalve niet alleen een voortreffelijk openluchttheater verloren gaan, maar ook het totale, sociale en culturele netwerk daaromheen. Indien men in een later stadium eventueel zou besluiten om het openluchttheater weer nieuw leven in te blazen, dan zouden er vervolgens vele jaren mee zijn gemoeid om hetzelfde, hoge peil te bereiken als nu het geval is.

2.      Aangezien de financiële en de culturele waarde van het openluchttheater niet in dezelfde valuta kunnen worden uitgedrukt, is een goede afweging lastig; dat beseffen wij terdege. Wij verzoeken u echter om de sociale, culturele en emotionele waarde van uw openluchttheater niet te onderschatten. Anders gezegd: laat uw besluitvorming alstublieft geen koele, financiële rekensom zijn, waarbij de cultuur feitelijk ‘slechts een sluitpost’ is.

3.      Cultuur draagt op een essentiële wijze bij aan de sociale, culturele en persoonlijke vorming van jongeren. Zeker een gerenommeerde onderwijsinstelling als de uwe, kent, zoals u weet, op dit terrein z’n eigen verantwoordelijkheden. De maatschappij heeft immers niet alleen behoefte aan goedopgeleide technici, maar vooral ook aan technici die midden in het volle leven staan. Dit denkbeeld wordt, blijkens uw eigen website, nog eens duidelijk onderstreept door de leus ‘high tech, human touch’ hoog in het vaandel van de UT te plaatsen. Afbraak van het openluchttheater vormt, naar onze stellige opvatting, een ernstige verschraling van die ‘human touch’ en valt hoe dan ook  niet met voornoemde leus te rijmen.

4.      Velen, binnen én buiten de UT, hebben goede herinneringen aan uw openluchttheater en dragen het een warm hart toe. Wij zijn ervan overtuigd dat deze mensen de afbraak van het theater als bijzonder pijnlijk zullen ervaren. Ook het besef dat toekomstige generaties niet meer in het openluchttheater van cultuur kunnen genieten, is een weinig opbeurende, schrijnende gedachte.

5.      Op de website van de UT staat dat ‘de faciliteiten [op de UT] voor sport en cultuur uniek zijn’. Wat de cultuur betreft, neemt uw openluchttheater inderdaad een unieke plaats in: in Nederland bent u immer de enige universiteit die over een schitterend eigen openluchttheater beschikt. De andere Nederlandse universiteiten kunnen daar jaloers op zijn en zullen zich dan ook verwonderd afvragen waarom u met het plan rond loopt om uw eigen, unieke, prachtige openluchtpodium af te breken.

Op grond van voornoemde argumenten verzoekt het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Openluchttheaters u met klem om de sloopplannen in de ijskast te zetten. Naar ons idee getuigt het van goed bestuur om nu eerst op een energieke en voorvarende wijze naar goede alternatieven te gaan zoeken.

Het VNO- bestuur is vanzelfsprekend gaarne bereid om op een constructieve wijze met u mee te denken over een mogelijke oplossingsstrategie, die voor alle betrokkenen hopelijk zal leiden tot een win-win-situatie. Ook zijn wij gaarne bereid om, desgewenst, onze standpunten mondeling te komen toelichten.

Uiteraard zijn wij zeer benieuwd naar uw reactie.

Hoogachtend,

Henk Voets, voorzitter Vereniging Nederlandse Openluchttheaters

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.