"Onterecht ontslagen"

| Redactie

De Universiteit Twente ontslaat ten onrechte 13 medewerkers in het kader van de reorganisatie RoUTe14+. Dat stelt Uraadslid Dick Meijer in een ingezonden reactie. De Uraad stemde woensdag in met de reorganisatie, maar Meijer stemde tegen. In zijn reactie legt hij uit waarom.


,,De 13 medewerkers die nu met gedwongen ontslag worden bedreigd, dat zijn er 13 te veel. Het opheffen van leerstoelen of individuele functies is gebaseerd opportunistische gronden, waar de doelstelling oorspronkelijk was om een kwaliteitsslag in het onderzoek te maken.


Het reorganisatieplan legt ook geen duidelijke relatie tussen de bezuigingsomvang en de noodzakelijke krimp in personeel. Dat die relatie in nevelen is gehuld, blijkt wel uit het feit dat het college wel bereid was de structurele bezuiniging te beperken van 15 tot 11 miljoen - ten faveure van de promotiepremie en meer onderwijsmiddelen - maar vervolgens aanpassing van de personele ingreep ongewijzigd liet.


Op oneigenlijke gronden als privacy heeft het college en de decanen de medezeggenschap voortdurend volstrekt onvoldoende geïnformeerd om de keuzes en de gevolgen ervan goed te kunnen beoordelen. Met een zo slecht onderbouwd plan roept de UT het juridisch aanvechten van de besluiten over zich af. Dat brengt niet alleen grote financiële risico’s met zich mee, het tast ook de reputatie van de UT als werkgever aan.


In het reorgabisatieplan komt leeftijdsdiscriminatie naar voren die formeel niet in het sociaal staat: van de 58-plussers wier functies worden opgeheven wordt minder dan 5 procent met ontslag bedreigd en van de 58-minners honderd procent.


Dat collega Uraadsleden de financiële noodzaak, de roep om duidelijkheid en de mogelijkheden tot herplaatsing zwaarder hebben laten wegen, kan ik begrijpen maar niet billijken. In juridische procedures tegen de UT zal ik met ontslag bedreigden helpen argumenten aan te dragen waarom hun dreigend ontslag onrechtvaardig is.''


Dick Meijer, docent wiskunde en CC-raadslid

UTNieuws heeft de reactie ingekort en geredigeerd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.