P-NUT: promotieplechtigheid niet veranderen

| Redactie

P-NUT, het promovendinetwerk van de UT, is huiverig voor verandering van de promotieplechtigheid, zoals emeritus hoogleraar Leen van Wijngaarden vandaag oppert op deze site. ‘Er zijn voldoende andere manieren om de kwaliteit van proefschriften te waarborgen. Die kwaliteit is bovendien de laatste vijftig jaar alleen maar toegenomen’, aldus Rense Nieuwenhuis, MB-promovendus en lid van het bestuur van P-NUT.

‘Er vindt al veel toetsing van kwaliteit plaats. Promovendi spreken op nationale en internationale congressen en publiceren steeds meer in peer-reviewed tijdschriften. Laat ons werk maar beoordeeld worden door het internationale vakgebied waar we onderdeel van zijn’, vindt Nieuwenhuis.

Volgens de P-NUT-bestuurder gaat het goed met de promovendi in Nederland. ‘We staan goed aangeschreven in het buitenland. De laatste vijftig jaar is de kwaliteit flink gestegen.’ Hij is bang dat een verdediging van het proefschrift achter gesloten deuren, zoals van Wijngaarden voorstelt, promoveren schoolser maakt. ‘En dat tast de zelfstandigheid van de promovendus aan.’

Lees ook: ‘Extra lezerscommissie voor beoordeling proefschrift’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.