Groene energie is er klaar voor; nu Nederland nog!

| Redactie

Nederland loopt achter met het gebruik van duurzame energiebronnen. Daar waar in ons land slechts 3% van de opgewekte energie groen is, ligt dat percentage in Duitsland met 20% veel hoger. Nederland moet snel een inhaalslag maken!

Ik denk dat het onvermijdelijk is dat we in de toekomst naar meer duurzame energiebronnen gaan” zegt dr. Herbert Zondag. Hij is wetenschapper bij Energie Centrum Nederland (ECN) en leidt daarnaast een onderzoeksgroep aan de Technische Universiteit Eindhoven.

De focus van het onderzoek van Zondag ligt bij de seizoensopslag van energie uit zonnecollectoren in zouthydraten. Deze zouten kunnen energie gedurende lange tijd effectief opslaan. In de winter is daardoor energie beschikbaar die in de zomer is opgeslagen. “Het is ons streven om hiermee in de toekomst de volledige jaarlijkse ruimteverwarming- en tapwatervraag van een goed geïsoleerd huis te kunnen dekken”, aldus Zondag. Binnen vijf jaar hoopt de onderzoeker dit systeem op grote schaal te kunnen bouwen en testen. Technieken als deze kunnen dus al in de nabije toekomst bijdragen aan een goede opbrengst van duurzame energie.

Maar ondanks goede prestaties lijkt groene energie nog erg duur in vergelijking met conventionele energieopwekking. Dat blijkt uit onderzoek van Zondag wel mee te vallen. “We zijn nu nog op kleine schaal aan het testen, maar we hopen de levensduur van het systeem naar 30 jaar te brengen. De kosten voor groene energie met opslag in zouthydraten vallen dan in dezelfde orde als die van een gasinstallatie.” Daarvoor hoef je het dus niet te laten.

Groene energie heeft ook nog een ander belangrijk voordeel ten opzichte van energie uit fossiele brandstoffen. De beschikbaarheid van laatstgenoemde neemt immers af. De gasvelden in Nederland raken uitgeput, waardoor we steeds meer afhankelijk zijn van buitenlandse partijen. Dit plaatst ons land in een zwakkere positie en dat willen we natuurlijk voorkomen. Duurzame energie is daarentegen blijvend en de toepassing ervan plaatst ons in een onafhankelijke positie.

Om groene energie nog voordeliger te maken, moet de overheid ook een extra stimulans geven voor het opwekken ervan. Volgens Zondag hebben landen die heel succesvol zijn in duurzame energie vaak een langdurige subsidieregeling voor dat soort projecten. Daarmee kan de consument op lange termijn overzien wat de kosten-baten verhouding is. Dat geeft meer zekerheid en levert kansen voor de industrie.


Technologieën voor groene energie zijn verbeterd en de kosten ervoor dalen. Ook de uitputting van gasvelden geeft een goede stimulans voor het zoeken naar alternatieve energiebronnen. Met daarnaast een extra overheidssteun moeten Nederlanders overtuigd raken van de voordelen van groene energie. Zal dat nu eindelijk lukken? Zondag zucht. “Toen ik ruim tien jaar geleden bij ECN begon, deelden we een pamflet uit op een grote conferentie. Daarop stond een oproep aan de overheid om nu toch eindelijk een consequent beleid te maken om duurzame energie te ondersteunen. Volgens mij is dat nu gewoon nog steeds actueel…” Laat Nederland nu eindelijk eens wakker worden!

Mara Wustmans, studente werktuigbouwkunde

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.