Towking Inglisj

| Redactie

Het is april 1990. In Eindhoven is zojuist de pleuris uitgebroken. Professor Henk Buck, bijgenaamd de AIDS-professor, heeft zojuist op het NOS-journaal aankondigd dat AIDS binnen 10 jaar de wereld uit is. In de talkshows die daarop volgen wordt zijn vinding maar ook zijn persoon uitgebreid belicht. In een van die shows wordt hij gefilmd terwijl hij een telefoontje uit het buitenland ontvangt. Hij zegt op dat moment (in fonetische spelling): 'Noo, towking inglisj is noo prrobblim.'

Er is in ruim 20 jaar veel gebeurd. Zoals te verwachten viel is er gelukkig veel bijgedragen aan de ontwikkeling van middelen tegen AIDS, maar is het nog steeds een probleem van wereldformaat. De claim van Buck was toen duidelijk veel te prematuur, en het is dan ook voornamelijk die claim, meer dan de wetenschappelijke fraude die hij gepleegd heeft, die hem kort daarna de kop heeft gekost.

Wat echter ook behoorlijk veranderd is, is de kwaliteit van het Engels van de gemiddelde Nederlander! Daar waar voormalige politici als Den Uyl en Van Agt internationaal nog wel eens voor grote hilariteit zorgden met hun letterlijk in het engels vertaalde nederlandse zinswendingen, spreken tegenwoordig niet alleen de huidige politici maar zelfs ook de meeste middenstanders een behoorlijk woordje Engels. Beter nog: we worden als volk internationaal geroemd om onze kwaliteit van het Engels!

Het is september 2012. In Enschede is zojuist de pleuris uitgebroken. Aan de UT worden alle docenten opgeroepen om zich door een deskundige te laten testen op hun kwaliteiten van het Engels. Wie hield bij zijn aanstelling ook alweer een pleidooi, onder het mom van het hebben van vertrouwen in elkaar, voor het terugdringen van de alsmaar toenemende regelgeving en controledruk vanuit de overheid? Juist, onze voorzitter, dezelfde die nu het decreet uitvaardigt om iedereen op zijn Engels te laten testen. En dat terwijl het gros van de docenten tegenwoordig meerdere jaren in het buitenland heeft gewerkt en al jaren in een Engelstalige werkomgeving functioneert. Docenten van deze UT-gemeenschap, laten we daarom deze onzinnige en onnodige regeltjes een halt toeroepen, laten we de komende 10 jaar ervoor zorgen dat Burocratie de wereld uit gaat, en laten we weer eens vertrouwen in elkaar hebben en uitspreken!

Jurriaan Huskens, hoogleraar MESA+/TNW

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.