Topvacature bij de UT

| Redactie

Hoogleraar Jurriaan Huskens schreef, met het oog op de toekomst, alvast een vacaturetekst met het profiel van de ideale UT-bestuurder, met als invalshoek de voorgenomen plannen voor fusies van faculteiten.

Topvacature bij de UT

universiteitsbestuurder (0,5 ± 0,5 fte) MET AFFINITEIT VOOR VERANDERMANAGEMENT

De Universiteit Twente wordt, volgens goed Romeins gebruik, gerund door een triumviraat, ook wel College van Bestuur (CvB) genoemd. Het doel van de UT en haar bestuur is het creëren en in stand houden van een vormeloze organisatie, zodat deze flexibel en kneedbaar blijft in al haar facetten (onderzoek en onderwijs), zonder veel uitschieters naar boven.

Binnenkort ontstaat er op de UT een vacature voor een:

Universiteitsbestuurder (0,5 ± 0,5 fte) met affiniteit voor verandermanagement.

De werkzaamheden zullen plaatsvinden aan de UT, en dan met name binnen het CvB. Werkzaamheden daarbuiten (in politieke organen, commissariaten, vastgoed of wooncorporaties) worden zeker niet ontmoedigd.

De uitdaging / The challenge

De uitdaging ligt in het vormen, kneden, en continu blijven omvormen van de universitaire bestuursstructuur. Het steeds opnieuw aanpassen van deze structuur en de daarmee gepaard gaande veranderende verantwoordelijkheden voor het middenmanagement zorgen voor een voortdurende verwarring zodat het triumviraat door middel van “divide et impera” zijn macht ten volle kan benutten.

Een bewezen strategie die u hiertoe zult aanwenden is het telkens weer vergroten van de schaal van de structuren. Bijvoorbeeld, u gaat, na de facultaire herindeling van een aantal jaren geleden, in de zeer nabije toekomst een nieuwe facultaire fusie leiden. De voordelen hiervan zijn legio: de schaalvergroting leidt tot een reductie van de futiele (bv. financiële) problemen van individuele leerstoelen, en bovendien is het een uitstekend middel om binnen het huidige decanencorps, via een ontslagprocedure gevolgd door sollicitatie op de nieuwe (maar geringere) decaanfuncties, schoon schip te maken met enkele subversieve elementen.

Primair additioneel voordeel is verder dat de instituten daarmee weer kleiner (en dus onbeduidender) worden dan de faculteiten zodat de kanteling zoals die jaren geleden in gang is gezet weer ongedaan gemaakt kan worden. Wetenschappelijk directeuren, die toch eigenlijk ook geen bestuurders zijn, zullen daarmee weer op hun juiste plek komen, en de nieuwe decanen zullen daaromheen een cordon sanitaire vormen om zo direct contact tussen WD’s en CvB te minimaliseren.

Om het gat tussen de kleinste eenheden (leerstoelen) en faculteiten niet te groot te laten worden, stelt u een nieuwe bestuurslaag in: het cluster. In een later stadium van verdere universitaire herindelingen laat u deze clusters uitgroeien tot disciplinaire departementen (bv chemie, natuurkunde of psychologie) en nog later tot instituten en/of faculteiten, waarmee deze na verdere onderlinge fusies en kantelingen bovenaan de ladder kunnen komen.

Met deze strategie voert u het zogenaamde Shepard-managementmodel[1]tot in de ultieme vorm uit.

Ons aanbod / Our offer

Wij bieden een afwisselende functie met beperkte ruimte voor eigen ideeën en initiatieven, binnen een prettige en luxueus gestyleerde werkomgeving. Het betreft een no-time/part-time/full-time dienstverband voor de duur van vier jaar met uitzicht op verlenging tot acht jaar. Uw salaris bedraagt, onafhankelijk van uw opleiding en ervaring, minimaal de Balkenendenorm, want het is natuurlijk uw ambitie om jaarlijks met naam en toenaam genoemd te worden in de landelijke kranten bij de vergelijkingen van de publieke bestuurderssalarissen. Met bonussen en auto met chauffeur behoort de beloningstop van de universitair Nederland zeker tot de mogelijkheden.

Uw profiel / Your profile

Uw achtergrond is niet belangrijk. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar iemand zonder technische achtergrond. Enig besef van historische ontwikkelingen, m.n. van het Imperium Romanum en het Maoisme strekt tot aanbeveling.

Enig talent voor krachtsporten (bv. kickboksen) is gewenst voor interacties met het middenmanagement en individuele hoogleraren, maar dan wel in de lichtgewicht-klasse om zo weinig mogelijk gehinderd te worden door Zwaartekracht.

Verder wordt van u een flexibele houding verwacht om zo goed mogelijk met alle winden mee te kunnen waaien.

Van de aan te trekken bestuurder wordt verwacht dat hij/zij het Dilbert-principe[2](het promoveren van de meest incompetente medewerkers tot managers om zo hun schade op de werkvloer te minimaliseren) onderschrijft, aangezien dat gebruikt zal worden in de werving van nieuwe decanen en ander middenmanagement.

Naast de Nederlandse taal (of een willekeurig lokaal dialect) is enige kennis van het Duits gewenst om zo de gescandeerde leuzen van de langslopende psychologiestudenten te kunnen verstaan. Kennis van het Engels is niet nodig aangezien u als lid van het CvB vrijgesteld bent van de UT-richtlijnen hieromtrent.

Uw eerste doel zal zijn het instellen van een faculteitsoverstijgend financieel directeur wiens enige taak zal zijn om de instituten en faculteiten zó weinig geld te geven dat ze ten onder gaan aan interne strubbelingen en zo de macht van het CvB op geen enkel moment in gevaar kunnen brengen.

De organisatie / The organisation

Universiteit Twente. Dat is menswetenschappen en technologie. High tech en human touch. Onderwijs en onderzoek die ertoe zouden kunnen doen. Binnen de Universiteit Twente heeft het CvB de macht strak in handen en wordt niets aan het toeval (decanen, WD’s) overgelaten. Er is een high-tech administratief systeem aanwezig om die macht te controleren, en ook de human touch (bv. lijfstraffen) wordt niet geschuwd om de orde daadwerkelijk te handhaven.

Net als in een moderne deeltjesversneller wordt een kleine hoeveelheid geld zo snel mogelijk rondgepompt (i) om iedereen het idee te geven dat er veel geld is, (ii) om de illusie te suggereren er invloed op te hebben, en (iii) zodat er links en rechts wel eens wat van de wagen kan vallen.

Met haar managementfilosofie weet het CvB de UT in een structuur te vangen die het best vergeleken kan worden met een bakpoedervulkaan[3]: een ongelaagde massa bakpoeder, mogelijk omringd door papier-maché, waaraan je alleen van tijd tot tijd wat azijn hoeft toe te voegen om hier en daar enkele zaken ongecontroleerd en nonfunctioneel te laten opborrelen.

Informatie

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot prof.dr.ir. Jurriaan Huskens, telefoon 053-4892995 (e-mail [email protected]).

Sollicitatie

Uw sollicitatie vergezeld van een CV kunt u tot 1 april a.s. alleen versturen via de onvolprezen UT website en gebruik makend van het juiste logo.



[1]Een Shepard-toonladder is een auditieve illusie waarbij tonen steeds hoger worden maar er aan de basis steeds nieuwe tonen, initieel bijna geluidloos, worden toegevoegd zodat een eeuwig stijgende toonladder gesuggereerd wordt, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Shepardtoon

[3]Bekijk voor de kracht van een bakpoedervulkaan de afleveringen van Phineas & Ferb op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=q0HOzpGLqao& http://www.youtube.com/watch?v=yFPICgD3GPg

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.