Over de schutting

| Redactie

In de februari-editie van UT Nieuws vergeleek prof. Jurriaan Huskens de interne financiën van de Universiteit Twente met een deeltjesversneller: Het geld wordt keihard rondgepompt binnen de organisatie. Als je probeert de UT-begroting te doorgronden, ontdek je dat het een complex systeem is, dat het nagenoeg onmogelijk maakt te bepalen hoeveel iets de universiteit echt kost.

Dit heeft tot gevolg dat wanneer er bezuinigd moet worden, er en masse lokaal geoptimaliseerd wordt, wat in feite vaak neerkomt op je stront over de schutting bij de buren gooien. Een voorbeeld: dezelfde prof. Huskens was in 2011 genoodzaakt om een deel van zijn labruimte af te stoten. Niet omdat hij er niets mee kon, maar omdat de vierkantemeterprijs te hoog werd, zelfs voor een succesvolle vakgroep. Echter, de ruimte blijft nog steeds bestaan en heeft nog steeds onderhoudskosten. Leegstandskosten worden vervolgens via het Facilitair Bedrijf weer doorberekend in alle huurprijzen. Iedereen ziet wel in dat dit in een vicieuze cirkel geraakt, waar niemand beter van wordt. Huskens niet, het FB niet, de hele UT niet. Netto gezien wordt er niet eens bezuinigd en er is ook niet echt efficiencywinst, omdat de infrastructuur voor de vakgroepen verschraalt.

Dit is geen uniek geval. Zo zou Cultuur in één keer haar bezuinigingstaakstelling kunnen halen door de huur van de Agora op te zeggen bij het FB, wat de zoveelste episode in verschralen-zonder-echt-te-besparen zou zijn. Let wel, het is niet het FB dat hier schuld heeft. Ook zij zijn maar een actor in een financieringsmodel dat is losgelaten zonder er verder naar om te kijken.

Onlangs hoorde ik weer iets: De Universitaire Commissie Onderwijs heeft besloten dat er geen thee en koffie meer geschonken zal worden bij tentamens (zou zestigduizend euro besparen). Naast het negatieve effect dat dit op tentamenresultaten zal hebben is dit ook weer lekker stront over schutting gooien, ditmaal in de tuin van het sportcentrum en de sportverenigingen. Want behalve de ruwe koffie-/theeprijs is dit op UT-schaal geen bezuiniging, enkel een dubbelslag qua verschralen-zonder-echt-te-besparen richting studenten.

Alleen al ter bevordering van UT-noaberschap moet de universiteit haar financieringsmodel onder controle krijgen, anders wordt de UT binnen no-time een buurt vol stront.

Beer Sijpesteijn is student philosophy of science, technology & society.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.