Nek nominations: zou jij het doen?

| Larissa Nijholt

Larissa Nijholt, student communicatiewetenschap, schrijft over de nieuwste rage: nek nomination. En eigenlijk snapt ze er niets van.

De meeste kinderen leren al vroeg dat je mensen niet zomaar na moet doen. Hoe vaak heb je wel niet van je ouders gehoord: ‘Als iemand de sloot in springt, dan spring je er toch ook niet achteraan?’ Tegenwoordig lijken veel mensen dit allang weer te zijn vergeten. Want we hebben weer eens een nieuwe rage: Nek nominations!

Wat het is? Via Facebook sturen vrienden elkaar filmpjes waarbij iemand een alcoholisch drankje nuttigt in een ‘aparte omstandigheid’. Bijvoorbeeld een biertje drinken onder de douche. Genomineerden moeten binnen 24 uur hetzelfde doen óf een extremere variant uitvoeren. Wat er gebeurt als diegene dat niet doet? Die moet een kratje bier geven of iets anders wat hem is opgedragen.

De eerste keer dat ik dit zag, dacht ik eigenlijk dat iemand een nieuwe foto had met een biertje, maar dat bleek dus niet het geval. Het bleek een nominatie. Het rare was nog wel dat zijn vrienden ook daadwerkelijk de nominatie opvolgden. Zelf zie ik het nut er niet van in. Waarom doen mensen dit?

Gelukkig heb ik in mijn omgeving alleen maar vrij onschuldige nominaties voorbij zien komen zoals het in één teug leegdrinken van een glas of pul bier. Er zijn ook écht extreme varianten. Zo is er al een skatebaan in brand gevlogen vanwege een nominatie. In het buitenland gaat het er pas echt extreem aan toe. Zo drinken mensen flessen sterke drank, drinken rauwe eieren, springen van bruggen af en zo zijn er nog veel meer rare ideeën waarbij het zelfs al het leven heeft gekost van een aantal jongeren. 

Het hele idee komt oorspronkelijk uit Australië, is overgevlogen naar Ierland en heeft daarna de rest van de wereld bereikt. Waarom volgen mensen elkaar zo snel op? Van kinds af aan leer je toch dit juist niet te doen? Ik zou het in ieder geval niet doen. En jij ook niet. Toch?

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.