De commissie stelde emeritus hoogleraar Jan Renkema aan om hen te helpen de ‘geheimtaal’ van de ‘tovenaarsleerlingen’ te ontcijferen. NRC noemde de volgende voorbeeldzin: ‘Onze services worden onderbouwd door solide SLA’s, zijn gebaseerd op industriestandaard best practices en worden geleverd vanuit een kosteneffectieve mix van onshore, nearshore en offshore locaties.’
Ik zal niet tegenspreken dat er aan die zin flink te sleutelen is en dat het bijzonder treurig is als je je als volwassen adviseur niet beter in het Nederlands kunt uitdrukken. De auteur mag Renkema’s Schrijfwijzer zeker eens doorlezen, maar IT-jargon is het niet. Ik zou de zin eerder aan een (technische) bedrijfskundige toeschrijven dan iemand die technische informatica of BIT heeft gestudeerd.
Nu blijkt bij het lezen van nieuwsberichten en interviews met politici sowieso al dat de meesten weinig tot geen kennis hebben van IT, ondanks de sommen geld die ermee gemoeid gaan. Zo kunnen de IT’ers bij de Belastingdienst het tempo waarin belastingregels verzonnen worden amper bijbenen, met complexiteit en kosten tot gevolg, aldus staatssecretaris Wiebes. Nu komt daar dus bij dat de ‘geheimtaal’ ook te veel bedrijfskundig jargon bevat, terwijl iedere eerstejaars-student TBK het zou snappen. Het vertalen van bedrijfskundig jargon door een emeritus professor van de Universiteit van Tilburg lost het tekort aan kennis dat er blijkt te zijn niet op.
Kan de academische wereld dan op een andere manier bijdragen? Zou het dan de UT misschien lukken om de problemen op te lossen? De ingrediënten zijn er: een bedrijfs- en bestuurskundige faculteit, eentje met ruime kennis van informatietechnologie en de toezegging om MOOCs aan te bieden. In Den Haag hebben ze een alvast soort collegezaal staan, om een videocollege met alle Tweede Kamerleden en het kabinet te kijken. Hopelijk is er nog één plekje extra: voor de heer Renkema die ‘Vendor Lock-in’ vertaalde als ‘klantverslaving’.