De renovatie bestaat uit drie lanen tartan, twee sprintlanen en een verspringbak. Een jaar later werd ook het speerwerpen mogelijk door een poort in het voetbalhek. Met de opening van de UTrack kon atletiekvereniging Kronos zich volledig focussen op de atletieksport en minder op de mogelijke gevolgen van neerslag op de atletiekbaan. D.A.V. Kronos was opgelucht.
Elk jaar een renovatie
Sindsdien is het snel gegaan op de UT. Meerdere sportverenigingen kaartten aan dat ook andere sportaccommodaties onbruikbaar werden. De reeks van renovaties was begonnen. Het multiveld werd gerenoveerd tot kunstgrasvoetbalveld en het honkbalveld werd omgebouwd tot een sportaccommodatie voor honkbal, softbal én korfbal. Op de plaats van het oude manegeveld zal binnenkort een nieuw veld voor lacrosse en hockey geopend worden. Verder wordt de campus verrijkt met vernieuwde tennisbanen en daarnaast moet een renovatie van het hockeyveld zorgen voor minder blessureleed onder de hockeyers.
'Als accommodaties op de campus te duur worden, dan gaan verenigingen kijken wat er verder wordt aangeboden in de regio'
Als oud-bestuurder van de Sportkoepel doet het mij deugt om te zien dat zoveel renovaties in een kort tijdsbestek plaatsvinden. Betrokken partijen hebben de handen ineengeslagen en voor de toekomst liggen er goede sportaccommodaties voor de buitensportverenigingen. Ik wacht alleen nog op het moment dat een extra sporthal wordt gerealiseerd. Geen overbodige luxe, want ook het sportcentrumgebouw is te klein voor de piekbelasting in de avonduren door de vele binnensporten.
Verhoging van huurtarief
Toch schuilt er een gevaar in de renovaties van de sportaccommodaties op de campus: de huurprijs kan omhoog gaan. De kosten voor het kunstgrasvoetbalveld zijn nu 90 euro, terwijl het oude veld 60 euro per uur kostte. Zodoende kost een training van anderhalf uur op jaarbasis ineens 5.400 euro in plaats van 3.600 euro. Ook bij honkbal is het tarief gestegen van 45 euro naar 60 euro per uur. Het toekomstige multiveld (voor hockey en lacrosse) gaat 55 euro kosten, terwijl het tarief voor het manegeveld 35 euro was. De kwaliteit is verhoogd en de investeringen moeten terugverdiend worden. Dat is begrijpelijk, maar tegelijkertijd ontmoedigt zo’n hoog tarief de sportverenigingen (en wellicht externen) om gebruik te maken van de accommodaties voor trainingen, toernooien en competities.
Campus versus de regio
Als accommodaties op de campus te duur worden, dan gaan verenigingen kijken wat er verder wordt aangeboden in de regio. Voorbeeld: atletiekvereniging Kronos kan met 15 minuten fietsen naar het FBK-stadion in Hengelo. Alle atletiekdisciplines kunnen daar voor 45 euro per uur worden beoefend. De UTrack is 17,50 euro per uur duurder en niet alle disciplines zijn er beschikbaar. Ik krijg vaak de vraag waarom Kronos niet structureel traint in Hengelo. Als UT-vereniging wil je op de campus blijven en de UT heeft liever niet dat UT-geld extern gebruikt wordt, zeker niet als een vergelijkbare accommodatie onlangs gerenoveerd is. Het is een vervelende spagaat om in te zitten: een betaalbare en goede accommodatie relatief dichtbij, versus sport op de campus aanbieden, maar wel duurder. Voorlopig blijven de hoofdtrainingen van Kronos op de campus, maar de bovenstaande afweging valt niet te negeren en zal steeds weer gemaakt worden, ook door andere sportverenigingen.
Mogelijke sluipmoordenaar voor verenigingen
Vorige maand presenteerde de Sportkoepel de subsidieverdeling voor 2018-2019. Voor het eerst heeft de Sportkoepel gekeken waar sportverenigingen recht op hebben vanuit het criterium dat elke student (aangesloten bij een vereniging) één training per week kan bijwonen. De beschikbare subsidies vanuit de UT, Student Union en de UnionCard-inkomsten blijken onvoldoende om het bovengenoemde criterium te kunnen halen. Het gat is 86.341,65 euro, waarvan ongeveer 38.500,- euro voor campusaccommodaties. Het collectief Sportverenigingen moet zelf gaan bijbetalen (gemiddeld richting 2.500 euro per vereniging) om te waarborgen dat 3.500 UT-sporters in ieder geval één keer per week kunnen trainen.
'De UT zou geld bij moeten leggen in de subsidiepot, maar dat is tot op heden nog niet gedaan'
De 38.500 euro voor de campusaccommodaties is bij elkaar verzameld als elke sporter 11 euro betaalt. Eerlijk is eerlijk, 11 euro per sporter klinkt als weinig. Echter, je betaalt als sporter al 40 euro UnionCard-kosten, een verenigingsheffing van 22,50 euro per vereniging én nog de contributie van je vereniging(en). Daar komt bovenop dat weinig sportmaterialen worden gesubsidieerd, dus er is een risico dat sportmateriaal ook een grote uitgavepost voor je is. Onderaan de streep kan gesteld worden dat een extra 11 euro zeer onwenselijk is, want iedere sporter heeft al een opeenstapeling van uitgaven voor sport op de UT.
De UT zou geld bij moeten leggen in de subsidiepot, maar dat is tot op heden nog niet gedaan. Ondertussen stijgen de uitgaven wel, onder andere door de verhoging op de huurtarieven van campusaccommodaties. Sportverenigingen moeten de komende jaren de contributies laten meestijgen om te waarborgen dat iedere sporter eenmaal per week kan sporten. Als het uit de hand loopt, zijn contributies net zo duur als bij burgerverenigingen in de regio. De sporter ervaart dan een grote opeenstapeling van kosten om te mogen sporten op de UT en zodoende stopt de student met sporten op de UT. Dat kan een doodschot worden voor de verenigingen. Dat willen we niet!
Houd sport betaalbaar
Middels dit opiniestuk wil ik helder maken dat sportverenigingen de gevolgen kunnen gaan voelen als het huurtarief van gerenoveerde sportaccommodaties te hoog wordt en de subsidiepot voor verenigingen niet meestijgt. Als gevolg moeten sportende studenten meer gaan bijbetalen en dat kan ontmoedigen om lid te worden van een vereniging. Ik wil dat sport en sportverenigingen op de UT betaalbaar blijven.
Ik roep de sportverenigingen en de Sportkoepel op om de huurtarieven op de agenda te zetten van een algemene vergadering met het Sportcentrum en dienst Campus & Huisvesting. In die vergadering moet duidelijk worden dat het Sportcentrum en dienst Campus & Huisvesting waarborgen dat de sportaccommodaties betaalbaar blijven voor hun primaire doelgroep: de studentensportverenigingen.
De UT-gemeenschap is erg blij met de renovaties van de afgelopen en aankomende jaren. Toch roep ik het CvB op om extra centrale subsidies bij te leggen voor de sportverenigingen, want de sportsector redt het niet met de huidige subsidies. Het gat is 86.341,65 euro en de Student Union heeft al een duit in het zakje gedaan. Een kleine 100.000 euro extra subsidie geeft de sportsector al veel zuurstof voor een toekomst waarin alle 35 sportverenigingen blijven bestaan.
Vincent Witmond, Uraadslid van de PvdUT
Oud-bestuurder Sportkoepel UT
Oud-voorzitter D.A.V. Kronos