Slimme inbrekers

| Lars van de Zandschulp

Lars van de Zandschulp is masterstudent technische bedrijfskunde en staat middenin het Enschedese studentenleven. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt in de stad en op de campus. Vandaag over de slimme inbrekers van de UT.

Photo by: RIKKERT HARINK

Hij (of een zij natuurlijk) is opgepakt, we kunnen gerust ademhalen. De inbreker die in een maand vaker inbrak dan te tellen op de vingers van een jat, heeft nu zijn eigen studentenkamer in arrestantencomplex Borne-West. Het was blijkbaar goed boeren op de campus. Niet omdat de buurt ‘Drienerveld-U.T.’ wordt bewoond door vrijgevige rijkaards; 79% van de inwoners behoort volgens het CBS tot de 40% van de Nederlanders met het laagste inkomen. Vijf procent van de campusbewoners hoort bij de rijkste 20% van Nederland, maar daar had de dief het gek genoeg niet op gemunt.

Qua lage inkomens is de buurt Wesselerbrink Noord-Oost de tweede van Enschede. Daar heb ik toevallig een jaar gewoond, en wij vielen daar met 10 swapfietsen voor de deur meer op dan wie dan ook. Een beetje slimme inbreker (bestaat die?) hoeft op de campus helemaal niet voorzichtig rond te sluipen om niet door de mand te vallen. Studenten hebben namelijk een bruikbare, wat vriendelijkere, term voor stelen: brassen. Je haar roze verven, een lelijk uni pak aantrekken en een oude das voordoen maakt de smoes ‘ik moest brassen voor mijn ontgroening’ meteen ijzersterk. Als dat niet werkt, zeg je dat je een verdwaalde uitwisselingsstudent bent die op zoek is naar zijn collegezaal.

Gelukkig woon ik niet meer in de Wesselerbronx, tevens niet op de campus, maar zulk nieuws maant toch tot voorzichtigheid. Voorheen zette ik mijn fiets bij aankomst op de uni uit voorzorg vast met een extra kettingslot, je weet maar nooit. Toen ik daar een keer mee bezig was, keek ik alweer uit naar de lunchpauze: anderhalf uur koffie te drinken tijdens een campuswandeling. Ik besefte dat mijn laptop al die tijd onbewaakt achterbleef en besloot maatregelen te nemen. Sindsdien zet ik mijn fiets helemaal niet meer op slot, als afleidingsmanoeuvre. Je weet maar nooit.

Tijdens de afgelopen Kick-In was er in de binnenstad ook een inbraakgolf onder studentenhuizen in de binnenstad. Hoe de inbrekers wisten dat precies in die week iedereen overdag van huis (of te brak om de politie te bellen) zou zijn, blijft een geheim van het vak. Ook bij mij kwamen er die week meer mensen dan normaal over de vloer. Het enige dat nadien ontbrak was cash en wat kratten bier. Het blijkt dat dieven het niet gemunt hebben op laptops. Ten eerste kunnen ze niet zo veel met illegaal gedownloade boeken over differentiaalvergelijkingen, ten tweede moeten ze om mijn wachtwoord te achterhalen eerst de combinatie van mijn geboortejaar en vorige woonwijk weten. Mocht het je echt te spannend worden, dan is er altijd nog de feilloze truc om je buurman te vragen op je spullen te letten. Wel opletten dat het geen infiltrantstudent is met een nep-ontgroeningsoutfit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.