Vorige week plaatste het UT-nieuws een oproep om studenten mee te laten doen met de algemene beleggingsgekte onder de gegoede burgerij van Nederland. Door met een goedkope maximale studielening van de Informatie Beheer Groep op de beurs te speculeren kunnen studenten geld verdienen.
Waarom roept er niemand eens hardop dat speculeren of beleggen met een studiebeurs of met een studielening misplaatst is, dat studenten zo misbruik maken van voorzieningen en dat dat toch wel redelijk dom is? Bij dezen dus.
Als gewone burgers of studenten denken dat ze moeten speculeren of beleggen moeten ze dat zelf weten. Het is je eigen geld. Je kan het ook rechtstreeks naar het casino brengen. Maar kun je eigenlijk leven of rijk worden door niets te doen? Couponnetjes knippen zeiden we vroeger. Mijn mening is dat alleen de echte rijken en bepaalde instituties zich de risico's hiervan kunnen veroorloven. Maar zelfs zij gaan het meedogenloze van dat systeem binnenkort voelen. Net als de Aziaten en Latijns-Amerikanen.
Geld lenen om te speculeren is iets waarbij je nog grotere vraagtekens moet zetten. Zeker als gewone modale studenten het doen. Als er een gek is die jou zijn geld geeft, moet je het aanpakken, lijkt me. Maar een studielening is toch gemeenschapsgeld? Sterker nog: goedkope studieleningen zijn feitelijk sociale voorzieningen. Roept hier iemand via het UT-nieuws studenten op om daar misbruik van te maken?
Denkt de burger die aandelen koopt of speculeert wel eens na hoe het uitgekeerde bedrag per aandeel tot stand komt? Het zijn altijd de werkende mensen die het kapitaal laten accumuleren en de meerwaarde produceren. Niemand anders. Onze parttime kapitalist, de student met geleend geld, strijkt wel mooi het geld op waar de werkende klasse voor gezwoegd heeft. Leuk om daar dan ook maar eens aan te denken als de verbeelding je in de steek laat. Volgens mij wordt het tijd dat de regering maatregelen neemt.
Rik Min (universitair docent bij de faculteit Toegepaste Onderwijskunde en Kaderlid ABVAKABO)
Naschrift redactie:
Even rechtzetten: het ging niet om een oproep, maar om een nieuwsbericht.