Louk Fleischhacker

| Redactie

Op woensdag 31 mei jl. is Louk Fleischhacker, oud-medewerker van de afdeling Wijsbegeerte, overleden. Op zijn crematie schetste oud-collega Pieter Tijmes een raak portret van Louk, waaruit ik graag het volgende citeer: “Heel karakteristiek voor Louk stond op de kaart: `Als wij zijn is de dood niet. Als de dood is zijn wij niet.' Ik hoor het hem zo zeggen. Louk ging met de problemen van zijn


Op woensdag 31 mei jl. is Louk Fleischhacker, oud-medewerker van de afdeling Wijsbegeerte, overleden. Op zijn crematie schetste oud-collega Pieter Tijmes een raak portret van Louk, waaruit ik graag het volgende citeer:

“Heel karakteristiek voor Louk stond op de kaart: `Als wij zijn is de dood niet. Als de dood is zijn wij niet.' Ik hoor het hem zo zeggen. Louk ging met de problemen van zijn leven op zeer filosofische wijze om. Hij was op en top filosoof.

Louk en ik zijn ongeveer tegelijk op de Technische Hogeschool Twente gekomen rond 1970 - hij iets eerder dan ik - en gezamenlijk hebben wij afscheid genomen in 2001 van de Universiteit Twente. In begin 1970 heb ik Louks eerste werkweek voor studenten meegemaakt. Dat was een geconcentreerde vorm van onderwijs. Geen hoorcolleges, maar een vormings­werk­achtige happening. Het onderwerp was Wijsbe­geerte van het wiskundig denken. De wijze waarop Louk mij als nieuwe collega tegemoet trad, was welda­dig. Ik wist niets van wiskunde, en ik had geen benul van het wiskundige denken - een echte alpha dus. Voor Louk was dit hiaat in mijn kennis en opleiding onbelangrijk. Louk kende geen intellectueel gehandicapte mensen. Hij deed met enthousiasme zijn best om zijn visie op ook voor mij begrijpelijke wijze te vertolken. Hij gaf mij het veilige gevoel dat ik geen domme vragen kon stellen. Kenmerkend voor Louk is altijd deze positieve benadering van al zijn gesprekspartners geweest. Mensen konden wel eens onheldere vragen stellen, maar hij schreef de mensen nooit af als dom of oninteressant. Twee­delingen van wij/zij, pienter/dom, interessant/oninteressant maken ons leven vaak overzichtelijker. Zulke gemakzuchtige tweedelingen hanteerde Louk nooit. Daarin is hij voor mij voorbeeldig, navolgenswaard.”

Deze schets van vriend en collega Tijmes laat ook de kracht van het onderwijs van Louk Fleischhacker zien. Generaties UT-studenten hebben via zijn vaak massaal bezochte colleges met de filosofie kennis gemaakt. Ook na zijn pensionering bleef hij incidenteel geïnteresseerde studenten begeleiden, terwijl hij ook anderszins altijd is blijven meeleven met het wel en wee van zijn `oude' afdeling.

Louk is 69 jaar geworden.

Namens de afdeling Wijsbegeerte, Hans Achterhuis.
Namens de afdeling Wijsbegeerte, Hans Achterhuis.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.