De van oorsprong Indiase hoogleraar Vinod Subramaniam is sinds 2004 verbonden aan de UT. Hij doet onderzoek naar het samenklonteren van eiwitten in de hersenen. Vooral het eiwit alfa-synucleïne zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van Parkinson. Ook wordt vermoed dat eiwitklontering kan leiden tot andere neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer.
Subramaniam noemt zijn onderzoek in het decembernummer van UT Nieuws Magazine 'zeker niet alleen een intellectuele uitdaging'. 'Het is zo belangrijk voor veel mensen. Iedereen kent wel iemand met Parkinson of Alzheimer.'
Foto: Gijs van Ouwerkerk
Subramaniam leidt de vakgroep Nanobiophysics. Die functie houdt hij; de hoogleraar zal zijn werk voor de leerstoel combineren met de baan als wetenschappelijk directeur van MIRA.
Instituut vernoemd naar dochter
Bijzonder is dat Subramaniam nu aan het hoofd komt te staan van het instituut dat is vernoemd naar zijn dochter. In 2009 zag Subramaniams voorganger Clemens van Blitterswijk een foto waarop de dochter van de Indiase hoogleraar je met grote, nieuwsgierige ogen aankijkt.
Vinod Subramaniam daarover in UT Nieuws Magazine: 'Clemens bekeek die foto en vroeg: hoe heet zij? Hij zag de verwondering en wilde het instituut Mira noemen. Het heeft meer betekenissen, zoals “kijk!” in het Spaans. Ik was er eerst niet voor, maar nu vind ik het hartstikke leuk.'