Maurice Hendrix, oud-student technische natuurkunde ontvangt vrijdag de Shell Afstudeerprijs van 5000 euro voor natuurkunde. Hendrix ontvangt de prijs voor zijn afstudeeronderzoek naar hoe waterdruppels zich gedragen, wanneer ze op een vloeistofbad vallen. Hij wist deze complexe werkelijkheid te vangen in een computersimulatie.
Als druppels in een vloeistofbad vallen, kunnen zich luchtbellen vormen in de druppel. De Physics of Fluids groep aan de Universiteit Twente onder leiding van professor Detlef Lohse, waar Maurice Hendrix afstudeerde, had al onderzocht hoe dit proces zich in de werkelijkheid afspeelt. Zo bevindt zich altijd een dun luchtlaagje tussen het vloeistofbad en de druppel en knapt deze luchtlaag aan de zijkant van een druppel, als deze in het vloeistofbad valt. Dan blijft er een luchtbelletje over aan de onderkant van deze druppel.
Maurice Hendrix bootste deze complexe werkelijkheid met twee vervormbare oppervlakten na in een computersimulatie. Hij maakte hiervoor een numeriek model dat de werkelijkheid heel precies weergeeft. Bijzonder is dat Hendrix zowel de kleine lengteschaal van de microscopische luchtlaag als de relatief grote lengteschaal van de druppel nauwkeurig heeft weergegeven in één simulatie. Hendrix heeft zijn model vervolgens met succes in de praktijk getest.
Zijn simulatie maakt het mogelijk om het ontstaan van luchtbellen beter te voorspellen. Zo kan het model berekenen hoe groot luchtbellen worden bij een bepaalde snelheid of kracht. Deze informatie is van groot belang voor de verbetering van industriële processen, zoals het invangen van lucht tijdens immersielithografie, een techniek voor de fabricage van chips (bijvoorbeeld bij ASML).
Op dit moment doet Hendrix promotieonderzoek aan de TU Delft naar multi-fase stromingen, waarbij een vloeistof in de vloeibare fase én gasfase een belangrijke rol speelt.
In het totaal worden op 29 november in Haarlem drie Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde van 5000 euro uitgereikt door Teun Graafland, manager External Research Europe, Shell Global Solutions International. De andere winnaars zijn Jelmer Wagenaar (Universiteit Leiden) die een magneet ontwikkelde voor een bijzondere microscoop en Christopher Watson die ‘kwantumtoestanden’ wist te manipuleren.
De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem.