‘Bring in the army, bring in the Dutch! We willen zo snel mogelijk van het water af.’ Het is een Britse gedachte die opkomt tijdens overstromingen, zoals laatst in de Engelse regio Somerset. Toch is dit niet altijd de oplossing, meent David Cliffe, afgevaardigde van Somerset County Council en lid van FWAG, farmers and wildlife advisory.
Tijdens een tweedaagse conferentie op de UT discussiëren waterschappers en wetenschappers over droogte en waterbeheer in Noordwest-Europa. Somerset staat voor de uitdaging om het waterbeheer voor zowel natuur als landbouw goed in te richten. De Engelse overheid speelt hierin een kleine rol, terwijl belangengroepen en boeren meer te zeggen hebben. David Cliffe gaf gistermiddag in Ravelijn een korte update van de situatie in zijn regio. ‘De impact van het water is enorm. Overstroomde wegen, weggevaagde rails en een non-stop draaiende hulpdienst.’ Vervolgt: ‘Dorpen zijn afgesneden van de rest van de regio. Mensen moeten hun huis verlaten en er is politieke interventie.
Hij vertelt dat Somerset tussen de rivieren Tone en Parrett ligt. ‘Het lukt de waterstromen niet om te dealen met hevige regenval.’ Een oplossingsvoorstel was het Parrett Catchment Flood Management Plan uit 2008. ‘Door bepaalde gebieden bewust onder water te zetten, haal je risico’s weg in andere kwetsbare gebieden, ’zegt Cliffe. ‘De zogeheten floodplains, het stuk direct naast de rivier, waren daar vanuit historisch perspectief ook voor bedoeld. Het zijn gebieden waar nu landbouw is.’
Het Flood Management Plan is echter nooit uitgevoerd. Prioriteit ligt in geval van overstromingen bij de bevolkte gebieden met infrastructuur. ‘Om die veilig te stellen. Extra regeringsgeld gaat daarom in eerste plaats naar rampenbestrijding en niet zozeer structurele aanpassingen.’ Iets wat David Cliffe wel graag had gezien. De komende twee dagen discussieert hij hierover met collega’s en vertegenwoordigers uit Twente en Groot Salland, Vlaanderen, Eifel-Rur (Duitsland) en Vilaine (Frankrijk). Ze zij partner in het DROP-project, wat staat voor benefit of governance in drought adaptation. De Universiteit Twente is kennispartner.
Het doel is om Noordwest-Europa beter voor te bereiden op de verwachte toename van droogte en watertekort, veroorzaakt door klimaatverandering. ‘Weersextremen komen steeds vaker voor’, zegt Nanny Bressers van waterschap Vechtstromen. ‘Het gaat niet alleen over een teveel aan water, maar ook over waterschaarste. Het verminderen van droogteproblemen vraagt om een wisselwerking tussen technisch inhoudelijke en ‘governance’ kennis. Het doel is het optimaliseren van de bestuurlijke context voor droogteadaptatie. Governance gaat om alle betrokken partijen en hoe je in deze bestuurlijke context maatregelen kunt nemen’, aldus Nanny Bressers.
Het DROP-project startte op 1 januari 2013 en eindigt in juni 2015. Financiën komen deels van het Europese Interreg programma.