Peter Peters, één van de twee security managers van het ICT-servicecentrum, vertelt dat het UT-netwerk regelmatig te maken krijgt met een aanval. ‘Dagelijks hebben we te maken met aanvallen. Dat is niet echt iets raar. Dat gebeurt over de hele wereld. De UT geniet het voordeel dat er een paar goede leerstoelen zijn die zich richten op beveiliging’.
Edward Snowden bracht vorig jaar juni onthullende informatie naar buiten over de spionagepraktijken van de NSA. Wat zijn hiervan de gevolgen voor het UT-netwerk? Kan de NSA bijvoorbeeld bij mijn studiecijfers? Peters: ‘Dat moet allemaal dichtgetimmerd zijn. Echter, honderd procent zekerheid kan ik niet geven. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er via de NSA ingebroken wordt. We hebben het netwerk in eigen beheer. Als de NSA hier een putje graaft om glasvezel af te tappen merken we dat wel.’
Het ICT-servicecentrum nam een aantal veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de onthullingen van Snowden. Ze verbeterde de webservers die mogelijk gebruik maakten van verzwakte versleutelingen waardoor ze een makkelijker prooi van aanvallen waren.
Volgens Peters komt het grootste gevaar van phishing. ‘Meerdere keren per week trappen studenten en medewekers in nepmails en verstrekken ze hun inloggegevens. Als een UT-medewerker met veel rechten binnen het netwerk gegevens achterlaat, heb je een probleem. Iemand van buitenaf komt dan in het systeem.’ Gelukkig constateert Peters dat mensen die meer rechten hebben, zich daar steeds meer bewust van zijn. ‘Ze trappen minder snel in phishing.’
Geheime praktijken is op dinsdag 4 maart van 17.30 – 20.00 uur in de Agora van de Vrijhof. Het programma is voor iedereen toegankelijk. Opgeven is verplicht in verband met het buffet. Dit kan per mail naar [email protected]. Kosten zijn vijf euro. Dit bedrag dient op de avond zelf betaald te worden.