De ‘Mind of CreaTe’ van Emiel Harmsen bestaat uit een soort digitaal neuraal netwerk waarin elk knooppunt informatie bevat over interactieve (afstudeer)projecten van studenten creative technology.
Studenten kunnen hun eigen interactieve kunstwerken online verbinden met de Mind of CreaTe. Als mensen de creaties van de CreaTe-studenten gebruiken, gaan er pulsjes lopen in het digitale netwerk. Die pulsjes zorgen ervoor dat ook andere kunstwerken in het circuit signalen afgeven. Dat kunnen geluiden zijn of lampjes die gaan branden.
Verspreid over de campus
Harmsen ziet het zo voor zich dat uiteindelijk overal op de campus (of in de stad) interactieve kunstwerken komen te staan. Dat kunnen vloertegels zijn die verkleuren en muziek afspelen als je erop stapt of een touchpad die meer licht uitstraalt als je er sneller met je vinger over beweegt. ‘Speel’ je met de vloertegels dan geeft - dankzij de verbindingen in het neurale netwerk - ook de touchpad lichtsignalen. En vice versa.
De Mind of CreaTe is nog niet af. Harmsen bouwde de infrastructuur, maar volgens de student is het nu zaak dat andere studenten creative technology hun interactieve projecten aan het neurale netwerk gaan koppelen.
‘De signalen die de kunstwerken uitzenden moeten de nieuwsgierigheid van mensen prikkelen. Als het goed is gaan ze dan op de website kijken die we aan het project hebben gekoppeld. De Mind of CreaTe is een mooie manier om de bachelor creative technology te promoten’, aldus Harmsen.
Andere bachelorprojecten
Harmsen liet zijn Mind of CreaTe woensdagochtend in de Vrijhof zien tijdens een symposium met presentaties van bachelorprojecten van studenten creative technology. Andere studenten presenteerden bijvoorbeeld een observatiesysteem om bijensterfte tegen te gaan en een interactieve led-vloer die mensen met hersenschade helpt revalideren.