De Simon Stevin Meester-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan topwetenschappers die excellent onderzoek koppelen aan maatschappelijk relevante toepassingen. Nauta krijgt de onderscheiding vanwege zijn baanbrekende ontwerpen van integrated circuits (chips).
Hoogleraar Nauta heeft onder andere chips ontworpen die mobieltjes zuiniger maken en het datatransport verbeteren. Ook heeft zijn vakgroep onlangs een toepassing bedacht die ruis onderdrukt in antennes. Nauta verwacht dat dit product binnen twee jaar wordt toegepast in laptops en tablets.
33 octrooien
Binnen zijn vakgebied is Nauta een grote naam. Hij heeft 33 octrooien op zijn naam staan en hij adviseert chipfabrikanten uit Europa de VS en Azië. De afgelopen zeven jaar sleepte hij voor 15 onderzoeksprojecten een STW-subsidie binnen. Vorig jaar werd zijn vakgroep beoordeeld als een van de beste groepen ter wereld op het gebied van chips en schakelingen.
Ondanks die staat van dienst kwam de Simon Stevin Meester-titel voor Nauta als een complete verrassing. ‘Omdat ik uitsluitend toepassingsgericht onderzoek doe, had ik voor mezelf de wetenschappelijke prijzen al afgeschreven. Ik zie het als een belangrijke erkenning dat ik deze prestigieuze prijs mag ontvangen.’
Zes voorgangers
Zes UT-wetenschappers kregen eerder de titel Simon Stevin Meester. Dave Blank was drie jaar geleden de laatste. Voor hem viel de eer te beurt aan Detlef Lohse (2009), Albert van den Berg (2002), Cock Lodder (2002), Miko Elwenspoek (1998) en David Reinhoudt (1998).
Nauta neemt zijn prijs 2 oktober in ontvangst tijdens het jaarcongres van de STW.