De zes hogescholen zagen de toestroom bij deze opleidingen in enkele jaren verdubbelen, meldde het Financieele Dagblad maandag. De ‘tsunami van nieuwe studenten’ levert onoverkomelijke capaciteitsproblemen op, zegt techniekdirecteur Van der Willik van de Hogeschool Leiden tegen de krant. Ook de arbeidsmarkt zou overvoerd dreigen te raken.
Het Platform Bèta Techniek vindt het ‘opvallend’, omdat er nog altijd een tekort zou zijn aan goed opgeleide technici. Het rekent erop dat de fixus een tijdelijke maatregel is en dat de hogescholen weer snel voor voldoende capaciteit zorgen.
Ook scheikundige technologie aan de UT kent een spectaculaire groei. Lag de instroom van nieuwe studenten drie jaar geleden nog rond de dertig, dit jaar waren het er 65.
‘Ook wij lopen daardoor tegen grenzen aan,’ vertelt Stehouwer. De UT heeft bijvoorbeeld nauwelijks genoeg practicumzalen om alle studenten te kunnen herbergen. ‘Dat is soms een hele puzzel. Maar we gaan de instroom zeker niet beperken; we zoeken liever andere oplossingen,’ bezweert de opleidingscoördinator.
En hoe het dan zit met de arbeidsmarkt? Stehouwer is overtuigd: ‘Er kunnen niet genoeg afgestudeerden scheikundige technologie zijn. De chemische technologie is nog steeds een groeiend veld. Het werkveld van de betreffende hbo-opleidingen is dan toch echt anders.’
De Vereniging van Hogescholen laat weten dat er in overleg met de brancheorganisaties wordt bekeken hoe het capaciteitsprobleem van beide opleidingen kan worden opgelost. Volgens de hogescholen is er namelijk eveneens nog steeds een grote behoefte aan nieuwe techniekstudenten, ook aan het hbo.