De onderzoekers maakten van de dansende bacteriën een ludieke video, waarmee ze afgelopen vrijdag in San Antonio de MicroTAS Video Award in ontvangst mochten nemen. De video mag dan wel ludiek van aard zijn maar het onderzoek biedt in de praktijk veel mogelijkheden, benadrukt Leon Abelmann, UT-hoogleraar bij de Transducers Science & Technology van MESA+.
‘Er bestaat technologie om op deze microscopische schaal deeltjes magnetisch aan te drijven, maar die technologie heeft een enorm verlies van energie tot gevolg’, vertelt Abelmann. ‘Het grote voordeel van deze methode is dat de bacteriën energie halen uit hun omgeving. Ze zijn hun eigen krachtbron en hoeven alleen maar gestuurd te worden met magneten.’
Macht vanachter de microscoop
Zo is het in de toekomst mogelijk om medicijnen of andere microdeeltjes in het menselijk lichaam van buitenaf magnetisch te besturen, zodat ze precies afgeleverd worden waar ze hun werk moeten doen. In de video is te zien hoe de bacteriën direct omdraaien wanneer het magnetisch veld wordt aangepast.
Hoe sterker het magneetveld, hoe minder wijd de bocht is die bacteriën maken. Bij een zwak magneetveld maken de bacteriën een ruime bocht en bij een sterk magneetveld lijken ze meteen 180 graden om te draaien. ‘Het is enorm interessant om op deze microscopische schaal zoveel macht te hebben over zoiets kleins als bacteriën’, vindt Abelmann.
Cotton Eye Joe
Het idee om linedancen te verwerken in de video is ontstaan omdat de conferentie in Texas werd gehouden, waar de dans mateloos populair is. ‘Omdat de bacteriën zich op eenzelfde manier bewogen werd één en één al snel twee voor de onderzoekers’, vertelt Abelmann.
Bedenker van lab-on-a-chip en oprichter van MicroTAS, Andreas Manz, was zo onder de indruk van het idee van linedancende bacteriën dat hij graag mee wilde doen. Hij is dan ook aan het einde van de video te zien in de rol van bacterie.
De video is bij KIST in Saarbrücken opgenomen. Het paper ‘magnetic manipulation of bacteria in microfluidics’ is door Marc Pichel, Tijmen Hageman, Matthias Altmeyer, Leon Abelmann en Andreas Manz gepresenteerd tijdens de 18e international conference on miniaturized systems for chemistry and life sciences in San Antonio.