Het college heeft in de begroting voor 2015 een extra bedrag van 4,6 miljoen euro vrijgemaakt voor de faculteiten. Dat geld komt ten goede aan onderwijs. De helft mogen de faculteiten vrij besteden, de andere helft is bedoeld voor nieuwe plannen die in de lijn liggen van Vision 2020 en dan in het bijzonder internationalisering, digitalisering van het onderwijs en strategisch personeelsbeleid.
Over die tweede 2,3 miljoen euro verschilden universiteitsraad en college van bestuur woensdagochtend lang van mening. De raad wilde dat het college de voorwaardelijkheid van de financiering zou loslaten. Het CvB wil nadrukkelijk niet dat faculteiten het geld inzetten om bestaande tekorten weg te werken.
Vertrouwen
Volgens de raadsleden verdienen decanen en opleidingen het vertrouwen om zelfstandig het extra geld te besteden en mag het niet zo zijn dat het CvB het bonusbudget terughaalt als het bestuur het niet eens is met de besteding van de faculteit.
Het college wilde daar niet aan. Voorzitter Victor van der Chijs: ‘We hebben nadrukkelijk geen voorwaarden willen opleggen voor de besteding van het geld, we zeggen alleen: doe het in de lijn van Vision 2020. We willen niets dichttimmeren maar voor een deel willen we horen hoe het geld richting toekomst wordt besteed. Dat is een heel lichte voorwaarde.’
Compromis
Lang leken raad en college niet tot een akkoord te komen over de begroting. Uiteindelijk liet Victor van der Chijs in de schriftelijke toezeggingen opnemen dat ‘voorwaardelijk’ moet worden verstaan ‘dat het college in gesprek gaat met de decaan, niet met de intentie om geld terug te halen, wel om te plannen te verbeteren’. Daarna gaf de universiteitsraad alsnog een positief advies.