Er kwamen minder vwo’ers naar universiteiten (een daling van zes procent), terwijl het aantal buitenlandse studenten met acht procent toenam en ook iets meer hbo’ers voor een academische bachelor kozen (3,8 procent erbij). Voor de UT meldden 3,7% minder vwo'ers zich aan (1047 om 1087). Daar staat tegenover dat er 13,7% meer hbo'ers instroomden (233 om 205).
De internationale instroom binnen de technische bacheloropleidingen van de UT neemt toe met 10%, maar bij de overige UT bacheloropleidingen neemt dit juist af met in totaal een daling van 14,6%. De oorzaak hiervan ligt bij een afname van het aantal studenten vanuit Duitsland. In totaal zijn in september 193 internationale studenten ingestroomd.
Minder vwo'ers
Dit is het laatste studiejaar dat studenten nog een basisbeurs krijgen. Daarom ging ruim tachtig procent van de vwo’ers meteen na het eindexamen studeren, aldus de universiteiten, en dat is verhoudingsgewijs meer dan voorheen. Dat er toch minder dan vorig jaar gingen studeren, ligt dus aan het aantal jongeren: er waren gewoon minder vwo’ers.
Een jaar eerder was er ook al een stormloop op het hoger onderwijs onder dreiging van de hoge studieschulden in het leenstelsel. Toen werden de plannen echter een jaar uitgesteld en zodoende kreeg een nieuwe lichting jongeren een laatste kans op de basisbeurs. Het aantal eerstejaars was afgelopen september nog altijd tweeduizend hoger dan in september 2012.
De nieuwe studenten kozen vaker voor rechten (6,3 procent erbij) en techniek (3,2 procent erbij). Ook de 'sectoroverstijgende' studies als university colleges trokken meer studenten (11,4 procent erbij). University College ATLAS van de UT kende echter een daling van 13,8%. Rechtsgeleerdheid en psychologie blijven landelijk de grootste opleidingen, gevolgd door geneeskunde.
Dankzij de groei in eerdere jaren is het aantal ingeschreven studenten aan de universiteiten weer naar recordhoogte gestegen tot 253 duizend. Er zwaaien minder studenten af dan erbij komen.
Uit de cijfers blijkt ook dat studenten na hun bacheloropleiding vaker van universiteit wisselen. Dat doet intussen bijna negentien procent van de afgestudeerde universitaire bachelors.
Aan de hogescholen was de krimp iets sterker. De hbo-opleidingen trokken bijna vier procent minder eerstejaars. Maar ook in het hbo was het totale aantal inschrijvingen nog nooit zo hoog: ruim 446 duizend studenten.