Resilience and the City (Veerkracht en de Stad) moet volgens BMS-decaan Theo Toonen de opmaat zijn naar een bredere, structurele samenwerking tussen de UT en het Stevens Institute op het gebied van stadsintelligentie en waterveiligheid. Vorige maand werd de samenwerking door de rector van de UT en de president van het Stevens Institute bekrachtigd met de ondertekening van een ‘letter of intent’.
Acht studenten
Voor dit eerste project, waaraan verschillende faculteiten van de UT meewerken, zijn inmiddels acht UT-studenten geselecteerd, voornamelijk gevorderde bachelors en masters, alsmede een enkele PhD. Zij gaan bij wijze van onderzoeksproject helpen bij het opzetten van het Center for Coastal Resilience and Urban eXcellence, CRU(x), in Hoboken, New Jersey. Dit door Washburn geïnitieerde onderzoeks- en onderwijscentrum gaat zich onder meer bezighouden met het verbeteren van de weerbaarheid van (kust)steden tegen de gevolgen van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden, in combinatie met het verbeteren van de levenskwaliteit in die steden.
Veel expertise
Bij het weerbaarder maken van steden tegen de gevolgen van klimaatverandering komen volgens Toonen tal van onderwerpen aan de orde. ’Denk bijvoorbeeld maar aan rioolbeheer, aan de bouw van huizen die tijdelijk onder water kunnen staan, aan geo-sensing- en waarschuwingssystemen voor de bevolking, vluchtroutes, evacuatiemogelijkheden en het gedrag van mensen in stresssituaties. Maar ook kwesties als lokale politieke besluitvorming, burgerbetrokkenheid, risico-inschatting en coördinatiestrategieën inzake waterveiligheid.’ Onderwerpen waarover in Nederland en op de UT veel expertise bestaat.
‘Vanuit die expertise gaan onze studenten en hun begeleiders, onder wie deskundigen van het waterschap Vechtstromen, in de eerste twee maanden van het project een programma opstellen voor het CRU(x)’, vertelt Toonen. Vervolgens zullen de studenten in Amerika hun projecten onder begeleiding verder uitvoeren en afronden. Als onderdeel daarvan volgen zij nog enkele speciale cursussen, bijvoorbeeld over datavisualisering en beleid.
Nieuw masterprogramma
Het project Resilience and the City moet volgens Toonen de aanzet geven tot een structurele uitwisseling van expertise op het gebied van waterveiligheid tussen Nederland en de Verenigde Staten. Maar daarmee houdt het volgens de decaan niet op. ‘Ik denk zelfs dat deze samenwerking kan uitgroeien tot een heel nieuw masterprogramma op het gebied van resilient cities. Weerbaarheid en waterveiligheid zijn immers mondiale issues, waar we steeds meer mee te maken krijgen. De behoefte aan deskundigen op het gebied van resilience engineering neemt dan ook toe en ik sluit zeker niet uit dat de UT en het Stevens Institute in de toekomst komen tot een joint degree op dit gebied.’