Al sinds enkele weken ligt het ziekteverzuim ruim dertig procent hoger dan anders. ‘Normaal kennen we zo’n 120 tot 125 ziektegevallen onder de UT-medewerkers. De laatste tijd ligt dat aantal op circa 160,’ vertelt Ingrid Stalknecht, re-integratiecoördinator bij HR.
Milde epidemie
Of het daarbij ook allemaal om griepgevallen gaat valt volgens de HR-medewerkster niet te zeggen. ‘Vanwege de privacybescherming mogen we niet meer vragen wat de reden van een ziekmelding is.’ Maar dat de griep er een flinke rol bij speelt is wel aannemelijk. Immers, sinds een week of drie is er in Nederland sprake van een milde griepepidemie. Vorige week bedroeg het aantal mensen met griepachtige klachten 123 per 100.000, terwijl er al van een epidemie mag worden gesproken wanneer twee weken achtereen meer dan 51 op de 100.000 mensen klachten vertonen.
De griep wordt dit jaar veroorzaakt door het influenzavirus A(H1N1)pdm09, dat in 2009 voor het eerst in ons land opdook. Dit is een ander type dan het virus dat vorig jaar een langdurige epidemie veroorzaakte. De variant die nu heerst is vooral voor jonge kinderen, maar ook voor normaliter gezonde volwassenen, vaak ouders van jonge kinderen, besmettelijk.
Griepprik
Volgens het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, wijkt het virus tot nu toe niet af van de ziekteverwekkers die in het griepvaccin zijn verwerkt. Wie in 2015 een griepprik heeft gekregen lijkt daarmee volgens het Nivel goed beschermd te zijn tegen de heersende influenza.
Dat het ziekteverzuim op de UT momenteel aan de hoge kant is, is volgens Ingrid Stalknecht vrij uitzonderlijk in vergelijking met de rest van het jaar. ‘Normaal gesproken is het ziekteverzuim op de UT namelijk laag. Meestal schommelt het zo rond de drie procent. Vorig jaar was het 3,2 procent.’