Washburn liet dit vanochtend weten op de vierde dag van zijn bezoek aan de UT. De New Yorkse ‘citymaker’ kwam begin deze week naar Twente voor de officiële aftrap van het samenwerkingsproject Resilience and the City. Dit launching project, waarbij alles draait om het weerbaarder maken van stedelijke gebieden tegen de gevolgen van klimaatverandering en extreme weerssituaties, moet de opmaat worden naar een nieuw, internationaal masterprogramma, dat het ‘Stevens’ en de UT de komende jaren willen ontwikkelen.
BMS, ITC en CTW
Begin deze week maakten Washburn en zijn collega-hoogleraren Gregg Vesonder en Jose Ramirez-Marquez uitvoerig kennis met de drie UT-faculteiten BMS, ITC en CTW, die elk een aandeel in het samenwerkingsproject gaan leveren. Omgekeerd boden zij de faculteitshoogleraren inzicht in de werkwijze van het Stevens Institute.
Daarnaast voerden ze overleg met de deelnemende studenten aan het project en hun begeleiders, Kris Lulofs, manager van het Twente Water Center (IGS), Oscar Peters, directeur internationale samenwerking en betrekkingen (BMS) en Tatiana Filatova, associate professor (BMS). Gezamenlijk gaven zij vorm aan een serie onderzoeksopdrachten. ‘Als wij morgenavond terugkeren naar de Verenigde Staten’, zo illustreerde Washburn de voortvarendheid die daarbij aan de dag wordt gelegd, ‘dan weten de studenten precies met welke onderzoeken ze maandag kunnen beginnen.’
Acht studenten
Voor het launching project zijn in totaal acht studenten, merendeels gevorderde bachelors, enkele masters en één PhD, geselecteerd. Dit kwartiel zullen zij hun onderzoek nog in Twente verrichten, maar in het volgende kwartiel zetten zij dit voort in het Center for Coastal Resilience and Urban eXellence, kortweg CRU(x), een door Washburn opgericht onderzoeks- en onderwijslaboratorium aan het Stevens Institute. De contacten over en weer tussen de twee universiteiten zullen plaatshebben in een ‘virtual classroom’.
Werken aan ‘veerkrachtige’ steden, die in alle opzichten zijn opgewassen tegen extreme weersomstandigheden, is volgens Washburn belangrijker dan ooit. ‘In de eerste plaats leven we in veel groteren getale in steden dan vroeger. Dus als er een ramp plaatsheeft in een stad is de impact daarvan ook enorm.’ Maar van zeker zo veel gewicht is de klimaatverandering. Washburn, die aan den lijve de gevolgen van de orkaan Sandy meemaakte, constateert dat de risico’s, met name van overstromingen, de laatste jaren sterk zijn toegenomen.
Duizend jaar ervaring
Juist op het gebied van waterbeheersing denkt hij dat het Stevens Institute veel kan leren van de UT. ‘Wij hebben in de Verenigde Staten weliswaar het voortouw genomen als het gaat om klimaatverandering, maar met de problemen die daarvan het gevolg zijn weet Nederland al duizend jaar om te gaan. De UT heeft dan ook een ongeëvenaarde kennis over hoe je goed kunt leven met veranderende watercondities.’
Washburn benadrukt dat het daarbij niet alleen om technische kennis gaat, maar zeker ook om expertise op het gebied van communicatie, sociologie, organisatie, bestuur en alles wat kan bijdragen aan een veilige samenleving met een hoge kwaliteit van leven. ‘De problemen waar we tegenwoordig tegenaan lopen zijn veelzijdig en vragen om een multidisciplinaire aanpak’, aldus Washburn. Wereldwijde samenwerking op dit gebied kan het effect op de weerbaarheid en leefbaarheid van de steden alleen nog maar versterken.
Indonesië en Zuid-Amerika
Dat laatste is ook een van de redenen dat het samenwerkingsproject niet beperkt zal blijven tot Nederland en de Verenigde Staten. Vermoedelijk zullen volgend jaar al universiteiten in Indonesië en Zuid-Amerika, waarmee de UT banden onderhoudt, bij het project worden betrokken. Ook blijft de samenwerking niet beperkt tot universiteiten alleen. Zo zullen praktijkdeskundigen, onder meer van het waterschap Vechtstromen, hun aandeel erin gaan leveren. Voor hen wordt er eveneens een uitwisselingsprogramma op touw gezet.
Washburn heeft goede hoop dat de samenwerking in de toekomst zal leiden tot een nieuwe masteropleiding op het gebied van ‘resilient cities’, met een joint degree van zowel de UT als het Stevens Institute. ‘Tijdens ons bezoek hebben we de onderlinge contacten verdiept en een pad uitgestippeld voor de komende tijd. Voor zover nu bekend ziet het project er hoopgevend uit. So far so good’, aldus de wereldberoemde architect, die gisteren trouwens even op de fiets stapte om een indruk op te doen van de nieuwe architectuur in de wijk Roombeek. Een indruk, die hij achteraf omschreef als ‘impressive’ en ‘inspiring’.