Met die titel gaat ook een zogeheten Comenius-beurs van vijftigduizend euro gepaard. Minister Bussemaker zal deze op 5 maart uitreiken aan de winnaar. Die wordt gekozen door een jury van deskundigen, nadat de genomineerden een minicollege van 15 minuten hebben gegeven en in debat zijn gegaan met de minister.
‘Zo ben ik’
Erwin Hans – ook opleidingsdirecteur van technische bedrijfskunde – zegt overdonderd te zijn door het nieuws. ‘Juist dat studenten mij hebben genomineerd, maakt dit zo speciaal. En ook heel mooi om te zien dat de boodschap die ik wil uitdragen ook precies zo overkomt bij studenten. Zo ben ik ook!’
Hans noemt het ‘ontzettend gaaf’ dat hij kans maakt bij deze landelijke verkiezing. ‘Dit is echt wel even next level.’ Afgelopen zaterdag werd hij een half uur geïnterviewd door de jury. ‘Over de manier waarop ik les geef, maar ook over curriculumzaken en onderwijsvernieuwingen als lifelong learning.’
Nooit klaar
Hans vervolgt: ‘Op de UT heb je voor docenten de BKO (Basiskwalificatie Onderwijs, red.), dat zou ik veel ambitieuzer willen zien. Kijk naar andere organisaties als ziekenhuizen, waar wordt gewerkt met een geaccrediteerd puntensysteem en je jaarlijks cursussen moet volgen. Waarom zou je dat hier niet toepassen? Het belangrijkste is om je kwaliteit omhoog te brengen, maar je bent eigenlijk nooit klaar.’
Voor de beurs heeft de TBK-opleidingsdirecteur ook al plannen, al houdt hij die nog even voor zich. ‘Ik heb een mooi idee dat ten goede zal komen aan de eigen opleiding, maar andere opleidingen zullen er ook zeker profijt van hebben’, geeft Hans wel een tipje van de sluier.
Onderwijsverbetering
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) organiseert deze wedstrijd. De kanshebbers – door de jury geselecteerd uit twintig inzendingen – komen zowel uit de academische wereld als uit het hbo. Naast Erwin Hans zijn Meindert Flikkema (Vrije Universiteit), Aswin van Oijen (Tilburg University), Max Bogers (Fontys Hogescholen) en Loes Damhof (Hanzehogeschool) genomineerd.
Voor de Comenius-beurzen komt op termijn twintig miljoen euro per jaar beschikbaar. De winnende docent mag met dat geld een project voor de verbetering van het onderwijs financieren. De minister hoopt dat deze Comenius-beurzen niet alleen tot onderwijsvernieuwing leiden, maar ook de waardering voor onderwijs verhogen.
Gevarieerde carrières
Het verdelen van Comenius-beurzen is één van de manieren waarop de minister het hoger onderwijs wil verbeteren, nu er meer geld beschikbaar komt door het afschaffen van de basisbeurs.
Voor de Comenius-beurzen komen straks niet alleen docenten in aanmerking, maar ook hele docententeams en onderwijsmanagers. De beurzen kunnen oplopen tot 250 duizend euro. De minister wil met de Comenius-beurzen ‘een bijdrage te leveren aan meer gevarieerde carrières op hogescholen en universiteiten’, schreef ze in haar ‘strategische agenda’.