Dromen van Willy Wonka-achtige bierfabriek

| Jelle Posthuma

Donkere rogge of karamel? Amerikaanse dubbel-doel-hop of toch klassieke Duitse bitterhop? Bij de campusbrouwers van Hops & Grains kunnen klanten hun eigen biertje samenstellen. De website waar liefhebbers zelf de ingrediënten combineren, staat sinds deze week online.

De voormalige mensa in de Bastille dient als uitvalsbasis voor de campusbrouwers. Medeoprichter Yorick Bosch (24) geeft een rondleiding door de brouwerij. Mouten, maischen, koken, gisten en bottelen: één-voor-één laat hij de stappen van het brouwproces zien.  

Beginnende brouwers

In 2017 wonnen de campusbrouwers van Hops & Grains de UT Challenge, wat ze een startkapitaal van zesduizend euro opleverde. ‘Tot nu toe konden we bijna alle investeringen met het prijzengeld bekostigen’, vertelt Bosch. ‘Ook heeft de UT geholpen om de ruimte in de Bastille klaar voor gebruik te maken. Vergeleken met andere beginnende brouwers hebben wij een kickstart gehad.’

'Na het brouwen proeven we eerst zelf'

Bosch is trots op de ruimte in de Bastille die ze sinds vorig jaar januari gebruiken. ‘Daarvoor brouwden we bij mij thuis, in de serre van een übervies studentenhuis. Vanuit de keuken liepen er twee waterslangen naar de brouwkamer, waar de twee ketels stonden opgesteld.’

Bierforums

Bierbrouwen is geen hogere wiskunde, maar het maken van het perfecte biertje heeft nogal wat voeten in de aarde, weet Bosch. ‘We zijn geen scheikundestudenten. Het internet is voor ons de belangrijkste kennisbron. Op verschillende forums staat van A tot Z uitgelegd hoe je een perfect biertje brouwt en oude rotten uit het vak geven maar al te graag online-uitleg.’

‘Bij ons stellen klanten zelf hun eigen biertje samen. Ze kunnen op de website ingrediënten combineren, zoals mout, hop en verschillende kruiden. Alle recepten zijn uiteindelijk drinkbaar, daar zorgen onze algoritmes voor. Na het brouwen proeven we eerst zelf, om er zeker van te zijn dat het biertje deugt. Het geluid van het ploppende dopje en de mooie schuimkraag in het glas, dat is ontzettend bevredigend.’

(Tekst loopt verder onder de foto) 

Perfectioneren

Inmiddels heeft Hops & Grains aan veertien klanten bier geleverd, voornamelijk vrienden, familie en kennissen. ‘We moeten het wiel opnieuw uitvinden, omdat wij zoveel verschillende bieren brouwen. Neem Grolsch, daar hebben ze een aantal standaardbieren, zoals de pilsener of het Kanon. Ze hebben het productieproces van deze biertjes gestandaardiseerd en geperfectioneerd. Bij ons bepalen de klanten zelf wat er in het bier komt, dat maakt het brouwproces heel gevarieerd.’

'Voorlopig zitten we goed in de Bastille'

Bosch laat een complexe berekening op zijn laptop zien. ‘Mijn bacheloropdracht gaat over onze brouwerij. Ik probeer het proces te optimaliseren. Het is nu nog een beetje amateuristisch, maar we willen efficiënter gaan brouwen. Met hoeveel ketels kunnen we onze maximale capaciteit halen? Met dat soort vragen houd ik mij bezig.’

Willy Wonka

Vanaf deze week kunnen mensen online bierrecepten samenstellen, vertelt Bosch. ‘Het is nog een bètaversie van de website. Stel dat we opeens honderd bestellingen krijgen, dat kunnen we niet aan. Dan gaat de website op slot. Ik denk dat we een goede nichemarkt hebben aangeboord. Een eigen biertje samenstellen: dat bestond nog niet in deze vorm. Wel blijft het de vraag of het zal aanslaan bij het grote publiek.’

Toekomstplannen genoeg. ‘Uiteindelijk willen we naar grotere ketels met meer capaciteit. Daarnaast moeten er nog meer ingrediënten op onze website beschikbaar komen. Voorlopig zitten we goed in de Bastille. Het doel? Een soort Willy Wonka-achtige bierfabriek, dat zou heel gaaf zijn.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.