Studenten mogen vanaf maandag 15 juni weer afspreken met hun projectgroep op de campus, promovendi kunnen er hun proefschrift weer verdedigen - dat gebeurt voor de zomer kleinschalig en in pilotvorm - en er komt weer ruimte voor kleinschalig overleggen en incidentele werksessies.
Maar, thuiswerken en -studeren blijft de norm voor de rest van het collegejaar. Volgens CvB-woordvoerder Laurens van der Velde is dat in lijn met de landelijke richtlijnen. Voor medewerkers die problemen hebben met het thuiswerken, wordt gekeken naar een oplossing. ‘Het is niet volledig zwart-wit wat we onder die problemen verstaan. Het wordt maatwerk in overleg tussen medewerkers en leidinggevenden’, aldus de woordvoerder.
Passen en meten
Een werkgroep ontwikkelt een protocol voor de versoepelingen. Dat wordt passen en meten, stelt Van der Velde. ‘We zoeken oplossingen op het niveau van het gebouw en de afdelingen. Het gebruikmaken van de eigen werkplek is wenselijk, mits dat kan. Sowieso blijven de algemene veiligheidsvoorschriften gelden: anderhalve meter afstand, was regelmatig je handen en blijf bij verkoudheidsklachten thuis.’
Volgens de woordvoerder is het niet de bedoeling dat medewerkers en masse terugkeren naar de campus voor wekelijkse werkoverleggen. ‘Maar een incidenteel overleg waarbij het handig is elkaar fysiek te zien en te spreken, kan prima. Of een werksessie waarin je met een intensieve brainstorm snel resultaat wilt boeken in een project. Hierbij zijn de uitgangspunten van het RIVM in alle gevallen leidend, in combinatie met wat er kan in een ruimte.’
Wat heropend is
De Bastille, de bibliotheek in de Vrijhof, de sportvelden, het Watersportcomplex, de Pakkerij en zo’n 40 procent van de labs – onder andere ook voor afstudeeractiviteiten - zijn inmiddels weer open voor gebruik, zij het beperkt.
Na de zomer
Later deze maand geeft het college van bestuur helderheid over het werken en studeren op de campus na de zomer. ‘Daar zit haast achter, omdat medewerkers en studenten zich goed moeten voorbereiden. Docenten geven hun onderwijsprogramma vorm en studenten moeten voorbereidingen treffen voor het reizen naar Enschede en het regelen van huisvesting’, aldus Van der Velde.
Het is de bedoeling dat na de zomer ‘flink meer onderwijs- en onderzoeksactiviteiten op de campus plaatsvinden en dat we optimaal gebruikmaken van de uitgestrekte campus'. De UT geeft daarbij ‘hoge prioriteit’ aan de nieuwe lichting eerstejaars.