Deze maand moet-ie live gaan, de Zenn-app van BMS-onderzoeker Noortje Kloos (Psychology, Health & Technology). Zenn staat voor ‘Zo Erg Nog Niet’ en is ontworpen om mensen meer positiviteit te laten ervaren. De sleutel daartoe bestaat uit oefeningen in dankbaarheid. De app stimuleert deelnemers via opdrachten om zes weken lang vrijwel dagelijks (5 x per week) stil te staan bij de positieve dingen in hun leven, via bijvoorbeeld mooie citaten, eigen foto’s en het bijhouden van een (papieren) dagboek.
Kloos vertelt dat de opzet van de app voortborduurt op een eerder door BMS ontwikkelde positiviteitstraining die bewezen effectief is voor het menselijk welbevinden. ‘Dat was een training waarbij mensen een PDF met opdrachten kregen toegestuurd’, licht Kloos toe. ‘Maar positiviteitstraining via een app is natuurlijk makkelijker én leuker. Bovendien biedt een app meer mogelijkheden om mensen te stimuleren de oefeningen vaker doen en de training een tijdje vol te houden. Dat zijn belangrijke pluspunten, want we weten dat het effect toeneemt door meer herhaling en duur.’
Voor de ontwikkeling van de app krijgen de onderzoekers een financiële bijdrage vanuit het BMS Covid-19 fund. Het onderzoek spitst zich dan ook in eerste instantie toe op mensen wiens welbevinden onder druk staat door Covid-19. Proefpersonen worden vanaf januari geworven via onder andere (sociale) media. Kloos: ‘Later komen ook andere groepen aan de beurt, want de app is breed inzetbaar. Maar covid-somberheid speelt nú; het zou zonde zijn om nog lang te wachten met deze inzet van app. Juist nu heeft het waarde om mensen met covid-somberheid te helpen om oog te houden voor positieve dingen in hun leven.’
Het onderzoek naar de app richt zich uiteraard op de effectiviteit ervan – wat doet het voor iemands welbevinden? – maar ook op de gebruiksvriendelijkheid en acceptatie: wat zijn de voorwaarden waaronder mensen zo’n app wel of niet willen gebruiken? Medewerkers en studenten van de UT die last hebben van een mentale coronadip, kunnen ook meedoen. Meer informatie is te vinden op deze website.
Nog meer welbevinden per app
BMS-onderzoeker Marcia da Silva (eveneens van Psychology, Health & Technology) werkt aan een andere app om welbevinden te vergroten. Haar app biedt gebruikers twee weken lang opdrachten aan die zijn gebaseerd op evidence-based interventies uit onder andere de positieve psychologie. Zo leert de app je bijvoorbeeld je eigen negatieve gedragspatronen te herkennen en te doorbreken. Als UT-medewerker of -student kun je meedoen aan dit onderzoek; deze site biedt meer informatie daarover.