Elke vijf jaar reikt de UT traditiegetrouw eredoctoraten uit aan mensen met ‘exceptionele academische verdiensten’. Tijdens het twaalfde lustrum gaan de eredoctoraten naar mensen die zich inzetten voor ‘een eerlijke, duurzame, en digitale samenleving en voor ondernemerschap’, zo valt te lezen in het persbericht over de laureaten.
De eerste eredoctor, en voor het grote publiek waarschijnlijk de bekendste, is Prins Constantijn van Oranje, de jongere broer van Koning Willem-Alexander en wijlen Prins Friso. Hij is Special Envoy voor TechLeap.nl, voorheen Startup Delta, waar hij de belangen behartigt van hightech startups. Prins Constantijn is hierin de opvolger van Neelie Kroes, die in 2016 een eredoctoraat ontving van de UT. Zijn erepromotor is Jos van Hillegersberg, hoogleraar Design and Implementation of Business Information Systems.
IPCC-covoorzitter Debra Roberts is als eredoctor voorgedragen door Maarten van Aalst, UT-hoogleraar Climate and Disaster Resilience. Roberts werkt in het lokaal bestuur in Durban, Zuid-Afrika, en stond in 2020 in de Climate Top 100, van ’s werelds meest invloedrijke mensen op het gebied van klimaatbeleid. Dit jaar verscheen een alarmerend rapport van het IPCC met harde conclusies over de klimaatverandering.
Ook cybersecurity-expert Jaya Baloo krijgt een eredoctoraat. Ze geldt als een van ’s werelds belangrijkste deskundigen op het gebied van cybersecurity. Op dit moment vervult Baloo de functie van Chief Information Security Officer (CISO) bij Avast, een grote onderneming op het gebied van informatiebeveiliging en antivirussoftware. Ze wordt voorgedragen door Aiko Pras, UT-hoogleraar Network Operations & Management.
Detlef Lohse, hoogleraar vloeistoffysica, is erepromotor van Wim van Saarloos, een vooraanstaand theoretisch fysicus en wetenschapsbestuurder. Hij heeft veel betekend voor de Nederlandse wetenschap in de meest brede zin. Zo was hij tot juni 2020 voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen (KNAW) en gaf hij leiding aan de reorganisatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zijn wetenschappelijk onderzoek gaat vooral over statistische fysica en zachte materialen.