Nadat het cortège – toegezongen met het traditionele Gaudeamus igitur door de heren van het College Cnødde - en het publiek een plekje hadden bemachtigd in de Waaijer, opende de rector de ceremonie. Veldkamp stond onder andere stil bij de Hogeronderwijspremie die de universiteit vorige week won en benoemde de overwinning van het Solar Team Twente in Marokko. Ook sprak hij zijn lof uit voor de samenwerking van de UT met de VU en de 4TU.
Prijzen
Na de korte introductie speelde de dies zich vooral af op het scherm, waar de ene na de andere gelikte video voorbijkwam. Zo was er een filmpje over Anouk Bomers, universitair docent bij de ET-vakgroep Marine and Fluvial Systems. Zij won in 2021 de Professor De Winterprijs voor haar onderzoek naar het voorspellen van rivieroverstromingen met behulp van machine learning. Daarna vertelde Sugandh Chauhan van de faculteit ITC over haar onderzoek naar het opsporen van verbogen gewassen via satellietgegevens, wat haar de Overijssel PhD Award opleverde. Tot slot was er aandacht voor de winnares van de Marina van Damme-beurs Henrieke Veger-van den Berg. Zij wil de technische sector toekomstbestendig maken.
Op het podium waren er speeches van UT-onderzoekers Femi Ojambati, Jerre Starink en Funda Atun. Zij vertelden verhalen over de reis die ze vanaf hun jongste jaren aflegden, ondersteund door jeugdfoto’s. Huisband Tangarin - een duo dat aan Simon & Garfunkel doet denken - speelde het geheel aan elkaar.
In het tweede deel van de dies was er alle aandacht voor de eredoctoren. In opgenomen video’s vertelden alle erepromotoren waarom Debra Roberts, Wim van Saarloos, Jaya Baloo en Prins Constantijn hun onderscheiding verdienen.
UT clonen
Roberts kreeg als eerste het woord, nadat ze haar eredoctoraat en bijbehorende kappa had ontvangen. De Zuid-Afrikaanse bestuurskundige sprak over een enorme eer en onderstreepte haar toekenning met een Afrikaans gezegde: If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. Wim van Saarloos gaf in zijn speech een groot compliment naar de UT. De oud-president van de KNAW leek het geen gek idee om de UT te klonen op een andere plek in Nederland, om zo wat te doen aan de stijgende studentenaantallen.
Jayo Baloo vertelde dat ze zich bijna schuldig voelde voor het enorme geluk dat ze altijd had. Geluk met haar ouders, leraren, studenten en collega’s. Ook gaf ze met een knipoog aan medelijden te hebben met haar echtgenoot, omdat ze met het UT-ambassadeurschap nóg een taak erbij krijgt in haar drukke bestaan.
In de aanwezigheid van onder andere zijn moeder – die speciaal voor de dies vanuit Denemarken was overgevlogen – en zijn vrouw prinses Laurentien, begon prins Constantijn luchtig en met humor aan zijn speech. Daarin sprak hij uitgebreid over de ideeën die hij voor ogen heeft met de wetenschap in Nederland, startups en spin-offs. Volgens hem is daarin een belangrijke rol voor de UT weggelegd.
De middag werd afgesloten door de burgemeester van Enschede, Roelof Bleker die ook aan de UT studeerde. Hij benadrukte het belang van de UT voor de stad Enschede, maar ook voor de regio. Dat belang zette hij kracht bij door het CvB te verrassen met een gemeentelijke onderscheiding. Het drietal ontving uit zijn handen de Enschede-penning, waarna de middag met veel bossen bloemen en een borrel werd afgesloten.